A slimme stekkerdoos (ook wel een slimme stroombalk) lijkt op een traditionele stroombalk, maar het circuit is ontworpen om de stroom naar elk stopcontact in de strip te bewaken en te regelen om de energie-efficiëntie te verbeteren en te voorkomen dat huishoudelijke elektronica stroom verspilt.
De stopcontacten op de slimme stekkerdoos hebben een standaardmaat met verschillende tussenafstanden voor extra brede stekkers. Het gebied rond elk stopcontact heeft vaak een kleurcode om gebruikers te helpen bij het configureren van de strip voor maximale energiebesparing. Sommige stopcontacten worden bijvoorbeeld automatisch uitgeschakeld na een bepaalde periode van inactiviteit, terwijl andere samenwerken, zodat apparaten als een groep worden in- en uitgeschakeld, zoals een computer en de aangesloten monitor, luidsprekers en printer.
Altijd aan, hoofd- en secundaire stopcontacten
De meeste slimme powerbars werken op een systeem van drie soorten gecontroleerde stopcontacten voor altijd aan, hoofd- en secundaire elektronische apparaten:
- Altijd op stopcontacten: Altijd aan is goed voor zaken als een modem of satelliet (de apparaten die je altijd aan laat).
- Belangrijkste verkooppunten: De hoofduitgangen zijn bedoeld voor de primaire elektronica, zoals de televisie of computertoren.
- Secundaire uitgangen: Een derde groep stopcontacten is voor elektronica die als ondergeschikt wordt beschouwd aan het hoofdapparaat, zoals een gameconsole of printer.
Afbeeldingsomschrijving: Voorbeelden van elektronica die is aangesloten op Always on, hoofd- en secundaire stopcontacten op een slimme stekkerdoos.
Voor elektronica die op de secundaire stopcontacten is aangesloten, moet het elektronische apparaat dat op het stopcontact is aangesloten ook zijn ingeschakeld. Om energie te helpen besparen, schakelt de slimme stekkerdoos automatisch de stroom uit naar de elektronica die is aangesloten op de secundaire stopcontacten wanneer het hoofdapparaat wordt uitgeschakeld.
Andere Smart Power Bar-functies
Afhankelijk van het exacte model van de slimme stekkerdoos en de fabrikant, kunnen sommige extra functies bieden, zoals overspanningsbeveiliging, een grond- en overspanningsstatusweergave of zelfs USB-oplaadpunten. Houd bij de aanschaf van een slimme stekkerdoos rekening met eventuele aanvullende vereisten die u moet stellen aan uw huis of kleine kantoorbehoeften, zoals haakse stekkers, telefoon- / modem- / Ethernet-overspanningsbeveiliging, bewegingsdetectie-afstandsbediening om specifieke stopcontacten te bedienen, de lengte van het netsnoer en eventueel geboden garantie.