Fortum-baas Pekka Lundmark wordt CEO bij Nokia

Het Finse telecommunicatieconcern Nokia krijgt een nieuwe topman. Pekka Lundmark zal in september het roer overnemen. Hij volgt Rejeev Suri op, die het bedrijf meer dan tien jaar leidde.

Pekka Lundmark zal naar verwachting in september de nieuwe CEO van Nokia worden. Hij volgt Rajeev Suri op, die na meer dan tien jaar bij Nokia en NSN te hebben gewerkt, zijn functie neerlegt. Suri blijft tot 31 augustus in functie en zal tot januari 2021 als adviseur van de raad van bestuur fungeren.

Tijdens zijn ambtstermijn als CEO leidde Suri de consolidatie van de telecominfrastructuur. In de loop daarvan verkocht Nokia zijn activiteiten op het gebied van mobiele telefoons en de kaartendienst Here en concentreert zich sindsdien volledig op de uitrusting van telecommunicatienetwerken. Daartoe nam Nokia niet alleen de activiteiten van zijn oude partner Siemens over, maar kocht het ook diens concurrent Alcatel-Lucent. De manager slaagde er uiteindelijk echter niet in om Nokia een toppositie op de 5G-markt te bezorgen.

Zoals Bloomberg meldt, werkt Nokia momenteel aan strategische opties om te overleven op de concurrerende 5G-markt – waaronder mogelijke verkoop van bedrijfsaandelen of fusies, zoals met Ericsson. Beide netwerkleveranciers voelen de prijsdruk van de Chinese concurrent Huawei. Onlangs had Nokia te kampen met aanzienlijke koersverliezen: het aandeel verloor in de afgelopen 12 maanden ongeveer een derde van zijn waarde.

Huidig staat Lundmark nog aan het hoofd van het energiebedrijf Fortum, maar hij heeft eerder voor Nokia gewerkt en was onder meer verantwoordelijk voor de netwerkstrategie. Lundmark wil nu de positie van Nokia op de 5G-markt versterken.