White label is een term voor producten en diensten die door een fabrikant of aanbieder niet onder het eigenlijke kernmerk op de markt worden gebracht, maar wel dezelfde kwaliteitskenmerken hebben als het origineel.
White label betekent letterlijk “wit etiket” en wordt in Duitstalige landen ook wel wit product genoemd. Het aanbieden van dergelijke producten kan zinvol zijn voor producenten als zij geen eigen distributie willen opzetten of als zij zich de afhankelijkheid van één externe distributiedienst willen besparen.
Maar sommige producenten gebruiken deze strategie ook om slechts een deel van hun goederen onder hun eigen merknaam te verkopen, maar de rest als white label of tweede merk. Op die manier bereiken zij twee verschillende doelgroepen. De ene groep hecht waarde aan een merkproduct en is bereid er meer geld aan uit te geven. De andere doet het zonder merkartikelen omdat zij liever een lagere prijs betalen.
De desbetreffende fabrikant kiest vaak voor twee verschillende namen en distributiekanalen – eerste merk via de gespecialiseerde handel, tweede merk via discounters – en speculeert erop dat de doelgroepen zo verschillend gepositioneerd zijn dat zij de identiteit van de goederen niet herkennen. Op die manier is het voor de consument mogelijk om goederen tegen bijzonder gunstige voorwaarden te kopen zonder een verlies aan kwaliteit te moeten aanvaarden. Het kan alleen nodig zijn concessies te doen op het gebied van dienstverlening. Een bekend en typisch voorbeeld zijn CD- en DVD-blanks, die van een of meer producenten afkomstig kunnen zijn, maar binnen een detailhandelsketen onder dezelfde naam worden verkocht.
White Label op het Internet
Op het net worden diensten vaak door bepaalde aanbieders ontwikkeld en vervolgens in partnerwebsites geïntegreerd. De ontvanger gebruikt dus een dienst van derden voor zijn eigen online-aanbod en past deze zodanig aan zijn lay-out en paginastructuur aan dat de oorspronkelijke producent niet of niet onmiddellijk herkenbaar is.
White label op internet
Op internet worden diensten vaak door bepaalde aanbieders ontwikkeld en vervolgens in partnerwebsites geïntegreerd.