Windows 10, problemen met Schijfopruiming: wat is er aan de hand

Sommige gebruikers melden een nieuw probleem met de nieuwste Windows 10-update: dit keer treft het het hulpprogramma Schijfopruiming

Het is een zeer ongelukkige update voor Windows 10 Mei Update 2020: er is weer een probleem opgedoken, dit keer met het hulpprogramma Schijfopruiming. Het probleem treft (maar om paradoxale redenen) gelukkig maar heel weinig gebruikers, en Microsoft heeft het al gepatcht, zij het op een heel vreemde manier.

Basically, het probleem is dat sommige computers niet meer kunnen opstarten als Disk Cleanup wordt gestart direct na het installeren van de Windows 10-update naar versie 19041.21. Dit is een voorlopige versie van de mei-update, voorbehouden aan bètatesters die zijn ingeschreven in Microsofts Insider-programma, uitgebracht onder de code KB4535550 in januari 2020. Degenen die niet geabonneerd zijn op het Insider-programma hebben deze versie of veel van de nieuwe functies die erin zitten dus niet geïnstalleerd, omdat (en hier is het paradoxale) de mei-update zoveel problemen veroorzaakt dat Microsoft hem nog steeds niet via Windows Update beschikbaar heeft gesteld voor de meeste gebruikers.

Problemen met schijfopruiming: hoe Microsoft het heeft opgelost

De oplossing die Microsoft voor dit probleem heeft gevonden, is op zijn minst origineel: het hulpprogramma Troubleshooter. In principe schakelt het hulpprogramma de automatische uitvoering van Disk Cleanup tijdelijk uit, zodat de computer kan opstarten en een nieuwe bètaversie van Windows, 19041.84, kan worden geïnstalleerd. Daarna activeert Troubleshooter het opnieuw om te controleren of alles in orde is en, als dat zo is, activeert hij Schijfopruiming opnieuw. Deze manoeuvre is volledig automatisch en kan niet handmatig worden gestart door de gebruiker, die alleen kan controleren of dit allemaal is gebeurd, door naar Instellingen> Update en beveiliging> Probleemoplossing> Probleemgeschiedenis bekijken te gaan.

Wie wordt door dit probleem getroffen

Zoals gezegd treft dit probleem een zeer klein aantal pc’s: de huidige versie van May Update 2020 die handmatig kan worden gedownload, is in feite al ver na de aanstootgevende versie. Gezien de vele problemen die de eerste grote halfjaarlijkse 2020 Windows 10-update heeft veroorzaakt, raadt Microsoft echter zelf aan om de optie in Schijfopruiming om oude bestanden van de vorige versie van het besturingssysteem automatisch te verwijderen (10 dagen na het installeren van een update) uit te schakelen. Voor het geval er een nieuw probleem opduikt uit het niets.