Tech Data en Synnex fuseren

De distributeurs Tech Data en Synnex zijn overeengekomen te fuseren. Dit zal de grootste omroep ter wereld worden. Samen hebben de twee Amerikaanse bedrijven een jaaromzet van ongeveer 57 miljard dollar.

Een andere miljardendeal in de distributie: de twee Amerikaanse concerns Tech Data en Synnex kondigden gisteren aan dat zij overeenstemming hadden bereikt over een fusie. Het gecombineerde bedrijf zal meer dan 22.000 mensen in dienst hebben en op een pro forma jaaromzet van ongeveer 57 miljard dollar uitkomen, tien miljard dollar meer dan de huidige marktleider Ingram Micro in 2019 realiseerde. Door de fusie ontstaat dus ’s werelds grootste broadliner.

Tech Data werd pas medio vorig jaar overgenomen door private equity-onderneming Apollo voor ongeveer zes miljard dollar. De New Yorkse investeerder zal 45 procent van de nieuwe onderneming bezitten. De meerderheid van de aandelen, 55 procent, zal in de toekomst in handen zijn van de aandeelhouders van Synnex. De betrokken partijen verwachten dat de transactie, die op 7,2 miljard dollar wordt geraamd, in de tweede helft van dit jaar zal worden afgerond.

Investering in NextGen-technologie

“Samen zullen we in staat zijn om onze klanten en providers een uitzonderlijk bereik, efficiëntie en expertise te bieden. Op deze manier zullen we de klantervaring en de waarde die zij ontvangen herdefiniëren,” aldus Rich Hume, CEO van Tech Data, in een toelichting op de fusie. De manager zal ook leiding geven aan de gefuseerde onderneming. De enorme financiële kracht zal worden gebruikt om te investeren in technologieën van de volgende generatie op gebieden als cyberbeveiliging, cloud, data-analyse en IoT, kondigt Hume aan. De CEO verwacht “explosieve groei” op deze gebieden.

Tech Data, met het hoofdkantoor in Clearwater, Florida, is al vertegenwoordigd in meer dan 100 landen wereldwijd en is ook een van de grootste distributeurs in Europa. Daarentegen is Synnex, met zijn hoofdkantoor in Fremont, Californië, slechts in iets minder dan 40 landen aanwezig. De regionale focus ligt op Noord- en Zuid-Amerika en Azië-Pacific. In 2017 kocht de groep de Noord- en Latijns-Amerikaanse activiteiten van concurrent Westcon-Comstor. De Amerikanen hebben een minderheidsbelang verworven in de organisaties van de distributeur in de EMEA- en Azië-Pacific-regio’s.

150.000 partners en 1.500 fabrikanten

De fusie met Tech Data markeert nu de volgende fase in het groeitraject van Synnex. “Deze transactie zal een versnelde omzet- en winstgroei mogelijk maken, een uitgebreide wereldwijde aanwezigheid en de mogelijkheid om aanzienlijke operationele verbeteringen door te voeren terwijl we waarde voor de aandeelhouders blijven creëren,” aldus Dennis Polk, CEO van Synnex en gekozen voorzitter van de nieuwe Raad van Bestuur. Samen zullen de twee distributeurs ongeveer 150.000 wederverkooppartners bedienen in meer dan 100 landen wereldwijd. Onder de leveranciers bevinden zich meer dan 1.500 leveranciers met meer dan 200.000 producten.

De transactie moet nog worden goedgekeurd door de aandeelhouders van Synnex Corporation, dat aan de beurs is genoteerd, en door de antitrust-autoriteiten. De grootste aandeelhouder, Mitac Holding, die ongeveer 17 procent van de Synnex-aandelen bezit, heeft reeds het groene licht gegeven voor de fusie. Totdat het is voltooid, zullen de twee ondernemingen onafhankelijk van elkaar opereren.