Wat is breedbandinternettoegang?

Of het nu op kantoor is of voor privé-doeleinden – zonder breedbandverbinding is ongestoorde toegang tot het internet tegenwoordig nauwelijks nog denkbaar. Talloze kantoortoepassingen vragen net zo goed om hoge datasnelheden als films en muziek.

In de Bondsrepubliek Duitsland hebben zowel zakelijke gebruikers als particuliere huishoudens al zo’n 20 jaar de mogelijkheid om via een breedbandverbinding toegang te krijgen tot snel internet. Gegevenssnelheden vanaf 16 Mbit/s maken het niet alleen mogelijk om razendsnel eenvoudige websites te openen, maar ook om video’s met een hoge resolutie storingsvrij af te spelen en om snel geheugenintensieve grafische afbeeldingen op te roepen. Afhankelijk van de beschikbare breedbandtechnologie en het gekozen contract zijn zowel downloaden als uploaden met hoge transmissiesnelheden mogelijk.

Basisvereiste: breedbandkabel

Om een breedbandverbinding te kunnen aanbieden, moet op de betrokken locatie een breedbandkabel beschikbaar zijn. Tegenwoordig wordt deze voorwaarde in praktisch alle grotere steden gegeven. Zelfs in landelijke gebieden en afgelegen uithoeken, alsmede op de eilanden in de Noordzee en de Oostzee, vormt toegang tot breedbandinternet al lang geen probleem meer. Hier kunnen vaak datasnelheden van ten minste 16 Mbit/s worden gehaald. Bovendien zijn er vaak extra aanbiedingen voor zakelijk en officieel gebruik. Met de zogeheten breedbandatlas van het Bondsministerie voor Verkeer en Digitale Infrastructuur (BMVI) kan gemakkelijk worden achterhaald wat de huidige stand van zaken is en of er op een bepaalde locatie een mogelijkheid is voor snel internet.

Variant: breedband via LTE

Terwijl de klassieke breedbandverbindingen ofwel via DSL/VDSL, glasvezel of kabel worden geleverd, is er ook de mogelijkheid om gebruik te maken van LTE-technologieën. Aangezien de toegang tot het internet tot stand wordt gebracht via een radioverbinding, kan gebruik worden gemaakt van mobiele ontvangers en kunnen ook moeilijk bereikbare plaatsen worden bereikt. Door middel van zogenaamde hybride routers is het mogelijk stationaire internetverbindingen met hoge snelheid tot stand te brengen. Momenteel zijn datasnelheden tot 100 MBit/s mogelijk.

Kijk welk aanbod het meest zinvol is

Wie een nieuwe breedbandverbinding wil bestellen, moet van tevoren nagaan welk aanbod het meest zinvol is voor de gewenste doeleinden. Terwijl particuliere huishoudens over het algemeen genoegen moeten nemen met een conventioneel DSL-contract met een datatransmissiesnelheid van 50 Mbit/s, zullen voor bedrijven met meerdere computers in het netwerk of met een omvangrijke uitwisseling van informatie contracten met een snelheid van ten minste 250 Mbit/s meestal zinvol zijn. Voor een probleemloos gebruik van een breedbandverbinding is het echter altijd van belang dat de juiste technologie ook buiten de toevoerlijn, d.w.z. bij de gebruiker, aanwezig is. Een moderne router, CAT 7 datakabels en krachtige repeaters zijn hier zeer nuttig om de datasnelheid ook binnenshuis hoog te houden.