Jump-start van de Management Cloud

Met het Level-Up programma wil Lancom haar partners geschikt maken voor haar eigen Management Cloud. Na het doorlopen van vijf leermodules zouden ze klaar moeten zijn om als managed service provider zaken te doen en zo te profiteren van de groeiende SD-WAN-markt.

Twee jaar geleden lanceerde Lancom de Management Cloud (LMC) als SD-WAN-oplossing. Van de ongeveer 7.000 partners in Duitsland hebben er inmiddels zo’n 1.400 hun eigen LMC-projecten aangepakt, waarmee tot nu toe zo’n 40.000 apparaten in de Management Cloud zijn opgenomen, aldus Stefan Herrlich, Managing Director bij Lancom. Met het Level-Up programma krijgen de overblijvende partners de nodige voorwaarden voor de stap naar Managed Service Provider (MSP).

Een intern onderzoek onder de partners met ongeveer 400 deelnemers heeft uitgewezen dat meer dan de helft van de partners zijn inkomsten nog steeds genereert met de klassieke product- en oplossingenbusiness en dat slechts 2,5 procent zichzelf als MSP’s ziet. Hoewel veel partners geïnteresseerd zijn in de MSP-business met de Lancom Management Cloud, weten ze niet precies hoe ze deze stap moeten zetten. Terwijl 38 procent van de respondenten een gebrek aan geschoold personeel als probleem noemt, zijn problemen met het opstellen van contracten (57 procent) en onzekerheid over aansprakelijkheid (61 procent) veel vaker voorkomende hindernissen voor partners.

Stefan Herrlich en Ralf Koenzen, de twee directeuren van Lancom.

Stefan Herrlich en Ralf Koenzen, de twee directeuren van Lancom.

Groei met dubbele cijfers in SD-WAN-markt

Naarmate de SD-WAN-markt, die Lancom met de LMC aanpakt, met 23 procent groei steeds belangrijker wordt, lanceert de fabrikant Level Up, een programma om partners te helpen juist deze hindernissen te overwinnen. “Managed services bieden enorme toekomstmogelijkheden voor het kanaal, maar stellen dealers ook voor veel nieuwe uitdagingen. Uit ons onderzoek is gebleken dat op veel plaatsen de know-how ontbreekt en er veel onzekerheden zijn. We willen geïnteresseerde partners ondersteunen bij het maken van de transformatie naar MSP om zo samen verder te groeien in de markt,” zegt Herrlich.

Gartner voorspelt een groei van de Europese SD-WAN-markt van 329 miljoen dollar in 2019 tot 715 miljoen dollar in 2013, waarbij Lancom het aandeel van de Duitse markt hierin op ongeveer 15 procent schat.

Om een MSP te worden met het Level-Up Programma

Het programma wordt exclusief aangeboden aan LANcommunity-partners. Zij kunnen deelnemen aan een opleidingsprogramma dat in vijf modules informatie over managed services, voorbeelden van oplossingen, zakelijke knowhow, MSP-marketing en specifieke informatie over LMC biedt. Alle modules bestaan uit een online training met een eindtoets en begeleidend materiaal. Lancom voorziet de partners van white papers, contractsjablonen, presentaties en marketingmateriaal. Na de vijfde module ontvangen zij ook een MSP-certificaat van voltooiing. Bovendien kunnen alle deelnemende partners een gratis NFR-project in het LMC realiseren en zo ervaring opdoen met bijvoorbeeld hun eigen Lancom-infrastructuur. Er zijn geen beperkingen wat betreft het aantal apparaten of de licentieduur. Een ander extraatje is een voucher voor LMC Professional Training.

De toetreding tot de LMC is voor de partners ook een middel om het tekort aan netwerkbeheerders op te vangen, benadrukt Ralf Koenzen, tevens algemeen directeur van Lancom. Want met beheer via de cloud kunnen veel taken bij de configuratie en het beheer van routers, access points, switches en sinds kort ook firewalls worden geautomatiseerd. Volgens de oprichter van Lancom zijn tijdbesparingen tot 80 procent mogelijk. Bovendien wordt het LMC voortdurend verder ontwikkeld. Nieuwe functies zijn bijvoorbeeld commandoregel-toegang via de cloud of applicatiegebaseerde routing.