Wat is nep nieuws?

Nepnieuws, of nepnieuws, verwijst naar valse informatie of propaganda die wordt gepubliceerd onder het mom van authentiek nieuws. Nepnieuwswebsites en -kanalen pushen hun nepnieuwsinhoud in een poging om consumenten van de inhoud te misleiden en verkeerde informatie te verspreiden via sociale netwerken en mond-tot-mondreclame.

Een van de meer kleurrijke definities van nepnieuws komt van PolitiFact: “Nepnieuws is verzonnen dingen, meesterlijk gemanipuleerd om eruit te zien als geloofwaardige journalistieke rapporten die gemakkelijk online kunnen worden verspreid onder een groot publiek dat bereid is de ficties te geloven en het woord te verspreiden.”

Wat is het eindspel voor nepnieuws?

De missie van nepnieuwsinhoud is doorgaans niet voor financieel gewin of in ieder geval niet volledig voor winst, maar eerder om bezoekers naar binnen te lokken via clickbaiting en vervolgens inhoudconsumenten zover te krijgen dat ze de valse informatie of nepnieuws viraal verspreiden.

Websites met nepnieuwsinhoud maken vaak gebruik van een combinatie van website-spoofing en authentieke nieuwsstijltechnieken om lezers te misleiden, waardoor hun sites sterk lijken op en werken als authentieke nieuwssites zoals MSNBC of CNN.

De rol van nepnieuws bij de Amerikaanse verkiezingen van 2016

Nepnieuws kreeg veel aandacht bij de verkiezingen in de Verenigde Staten van 2016, waarbij zowel de Democraten als de Republikeinen de ander de schuld gaven voor het verspreiden van valse informatie. Velen in de media en degenen die na de verkiezingen in het openbaar werden ondervraagd, waren van mening dat de wijdverbreide verspreiding van nepnieuws de resultaten van de verkiezingen heeft beïnvloed.

Zowel Facebook als Google zijn ook bekritiseerd omdat ze een grote rol spelen bij de verspreiding van nepnieuws, waarbij nepnieuwsverhalen zich doorgaans via Facebook verspreiden en een boost krijgen in de zoekresultaten van Google naarmate de verhalen meer aandacht van lezers kregen.

Facebook vecht terug tegen nepnieuws

Facebook kondigde na de verkiezingen aan dat het strengere controles zou uitvoeren op betaalde advertenties en ook verhalen over “twijfelachtige legitimiteit” zou markeren met een waarschuwing om de lezers te informeren dat de inhoud is “betwist door externe factcheckers”. Het sociale mediabedrijf is ook een samenwerking aangegaan met gerenommeerde websites voor het controleren van feiten om nepnieuws en hoaxverhalen te identificeren en te markeren.

Zoals bij veel vormen van malware, komt nepnieuws vaak van buiten de Verenigde Staten, met name in landen als Rusland, zelfs als het doelwit voornamelijk een Amerikaans publiek is. Volgens BuzzFeed News hebben Amerikaanse inlichtingenfunctionarissen opgemerkt dat ze “geloven dat Rusland heeft geholpen nepnieuws en gepropageerd nieuws te verspreiden als onderdeel van een bredere poging om de presidentsverkiezingen te beïnvloeden en te ondermijnen”.