Günther Schiller leidt sinds tien jaar de activiteiten van ACP in Duitsland. Al doende vormde de opgeleide accountant het systeemhuis met Oostenrijkse wortels tot een van de toonaangevende datacenterspecialisten. Nu zet hij de onderneming in op digitalisering.
Günther Schiller zou vandaag de dag net zo goed de CFO van een ICT-bedrijf kunnen zijn. Hij was tenslotte opgeleid als boekhouder. Dat de 51-jarige niettemin niet de cijfers beheert van een van de grootste systeemhuizen in het Duitse taalgebied, maar als topmanager verantwoordelijk is voor de strategie en de Duitse activiteiten, is geen toeval. “Ik ben nooit geïnteresseerd geweest in de cijfers alleen, maar wilde altijd de verbanden erachter begrijpen.”
Met deze instelling is Schiller nu diep doorgedrongen in de IT-wereld. In dit land heeft hij ACP gevormd van een regionaal systeemhuis tot een dienstverlener met een landelijke aanwezigheid. Alleen al in de afgelopen vijf jaar is de omzet gestegen van ongeveer 65 miljoen tot 180 miljoen euro. De inwoner van Chiemgau kwam in 2003 bij het bedrijf toen het Oostenrijkse systeemhuis de Duitse markt betrad met de overname van Networks & More (gevestigd in Kolbermoor bij Rosenheim). Aanvankelijk leidde hij het kantoor in Boven-Beieren tot hij in 2008 de leiding overnam van ACP Holding Duitsland. In 2013 promoveerde Schiller naar de raad van bestuur van de groep, waar hij nu een gelijkwaardig lid is naast Rainer Kalkbrener.
Acquisities maken deel uit van de groeistrategie van ACP. Schiller profiteert van het feit dat hij de nummers business vanaf nul heeft geleerd. “Als je investeert in bedrijven, zoals wij van tijd tot tijd doen, helpt het om bekend te zijn met commerciële kwesties.” De laatste grote transactie was de toetreding tot Janz IT (Paderborn) in 2016, waarmee locaties in Hamburg, Hannover, Jena en Oldenburg werden toegevoegd. Momenteel heeft Schiller zijn oog laten vallen op nieuwe doelwitten en hij verwacht dit jaar “een of twee overnames” te kunnen aankondigen.
Ondernemend bedrijf
Een bijzonder kenmerk van de groep is dat oprichters van overgenomen huizen een minderheidsbelang kunnen behouden. Volgens Schiller maakt deze optie het voor sommige systeemhuisbazen gemakkelijker om afstand te doen van zelfstandigheid. Want bij ACP is het mogelijk om ook na de verkoop ondernemer te blijven. “Wij zijn een ondernemend bedrijf: dat zit in ons DNA, en zo zijn we opgegroeid.”
Schiller ziet zijn baan ook niet als die van een manager, maar als die van een ondernemer. De facto is hij een van de aandeelhouders sinds 2013, toen een 100-tal werknemers het systeemhuis terugkochten van de Zwitserse investeerder Capvis. Om zijn hoofd leeg te maken na vermoeiende werkweken, gaat de IT-professional, die in de buurt van Rosenheim woont, in zijn vrije tijd mountainbiken of wandelen in de nabijgelegen bergen.
Centrale structuur
Bij ACP gaat ondernemerschap hand in hand met een hoge mate van vrijheid en een grote beslissingsbevoegdheid voor de filialen. Voor buitenstaanders kan dit lijken alsof de groep haar overnames niet integreert. Schiller ziet de gedecentraliseerde structuur echter als een sterk punt, omdat hij ervan overtuigd is dat dit leidt tot een grote klantnabijheid. “We hoeven een succesvol bedrijf niet binnenstebuiten te keren.”
Natuurlijk maakt ACP gebruik van de synergieën die binnen de groep ontstaan. Zo hebben individuele ondernemingen zich ontwikkeld tot centra van deskundigheid voor bepaalde onderwerpen, waarvan de deskundigheid toegankelijk is voor de andere. Bovendien worden faciliteiten zoals een ondersteuningshotline of een Security Operations Centre (SOC) en een geautomatiseerd serviceplatform slechts één keer opgezet. “Sinds ongeveer anderhalf jaar winnen onderwerpen die we regionaal in kaart brengen aan belang voor ons”, constateert Schiller.
Digitalisering
Technisch gezien stuurt de ACP-baas het bedrijf, waarvan de kerncompetentie ligt in oplossingen voor datacenters, in de richting van digitaliseringsthema’s zoals IoT en kunstmatige intelligentie. “Hier zullen we meer aandacht aan besteden.” De dochterondernemingen Cubido (Linz) en Godyo (Jena), die zich bezighouden met analytics en business solutions, zullen hierbij een sleutelrol spelen. Zal Schiller de volgende groeispurt van het systeemhuis in gang zetten? Een metgezel als Ulrich Seibold, channel manager bij HPE, een partner van de fabrikant, getuigt immers van zijn “feilloze gevoel voor investeren in de juiste onderwerpen op het juiste moment”.