Zoom presenteert innovaties op “Zoomtopia” 2021

Het Amerikaanse softwarebedrijf Zoom hield op 13 en 14 september 2021 zijn jaarlijkse “Zoomtopia”. Op het volledig virtuele evenement gaf Zoom een preview van de roadmap voor de komende maanden en introduceerde enkele nieuwe diensten.

“Zoomtopia” – zo heet het jaarlijkse evenement van het softwarebedrijf Zoom. Het motto van dit jaar, “Imaginarium”, onderstreept de exotische toon van het evenement en beschrijft het programma. Want niet alleen leek de virtuele achtergrond van het evenement futuristisch, ook ligt de nadruk van de nieuwe functies op de hybride werkplek, die met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) en virtual reality (VR) gerealiseerd moet worden.

Het volledig virtuele evenement werd geopend door oprichter en CEO Eric S. Yuan, die de afgelopen 18 maanden beschrijft als de “meest dynamische fase in de geschiedenis van het bedrijf”. Alleen al in het afgelopen jaar, zei hij, heeft Zoom honderden nieuwe functies, verbeteringen en mogelijkheden uitgebracht. Tijdens Zoomtopia presenteerde de Amerikaanse gigant zijn roadmap voor de komende maanden.

Features voor de hybride werkplek

Voor Zoom blijft de wereld van werk hybride. Daarom breidt de aanbieder ook de reeks functies van het Zoom Whiteboard uit. Het digitale scherm kan worden gebruikt om aantekeningen te maken tijdens een vergadering. Nu zal het whiteboard ook asynchrone samenwerking bevorderen en is het toegankelijk vanaf elk apparaat. De bètaversie staat gepland voor release aan het eind van het jaar.

Voor wereldwijde, inclusieve samenwerking heeft Zoom real-time transcriptie en vertaling voor vergaderingen verbeterd. Tot dusver was real-time transcriptie tijdens vergaderingen alleen mogelijk in het Engels. Nog eens 30 talen zullen tegen het einde van volgend jaar worden toegevoegd. Zoom zegt van plan te zijn de realtime vertaling met twaalf talen uit te breiden.

Andere hybride samenwerkingsoplossingen zijn Hot Desking en Smart Gallery. Met Hot Desking kunnen werknemers bureaus en kamers in kantoren reserveren met behulp van een interactieve kaart en deze vervolgens gebruiken via eenvoudige authenticatie.

Smart Gallery is ontworpen om deelnemers op afstand beter te integreren in hybride teams. Om dit te doen, maakt de oplossing gebruik van AI om op maat gemaakte video feeds van on-site deelnemers te creëren voor aangesloten aanwezigen, zodat ze gemakkelijk kunnen zien wie aanwezig is. Zoom realiseert beide functies in samenwerking met vendor partners. Poly heeft onder andere al de Smart Gallery aangekondigd voor de Poly Studio X70- en E70-apparaten, die aan het eind van het jaar op de markt komen.

Daarnaast is Zoom een samenwerking aangegaan met Oculus by Facbook om Horizon Workrooms op Zoom uit te brengen. Oculus is een in de VS gevestigd bedrijf dat gespecialiseerd is in VR. Horizon Workrooms is een ruimte in VR waar teams kunnen samenwerken. Zoom is van plan om begin volgend jaar het whiteboard en videogesprekken te integreren in de VR-ruimte. Hierdoor kunnen teams vergaderen in mixed reality.

Daarnaast heeft Zoom meer beveiligingsfuncties aangekondigd. Naast de “geverifieerde identiteiten”, die tijdens de vergadering met een blauw vinkje worden aangegeven, moet tegen het einde van het jaar ook “bring your own key” (BYOK) als beta-versie beschikbaar zijn. Verder is Zoom van plan om End-to-End Encryption (E2EE) uit te breiden naar Zoom Phone, zodat gebruikers in het komende jaar kunnen upgraden naar E2EE voor één-op-één gesprekken via de Zoom-client.

Meer verbeteringen voor de bestaande oplossing

Maar dat is nog niet alles. Zoom kondigde ook verbeteringen aan van zijn bestaande oplossing. Een daarvan is de Chat Huddle View. Het biedt een visuele lay-out en toont gebruikers wie er op het kanaal is en wat ze aan het doen zijn. Gebruikers kunnen hiervoor een virtuele achtergrond kiezen. Teams zouden op een geheel nieuwe manier worden samengebracht. De functie is gepland voor het vierde kwartaal van dit jaar.

Zoom Continuous Collaboration is ontworpen om de samenwerking met tools van derden te verbeteren . Met behulp van Slide Control kunnen presentaties in conferenties soepeler worden gemodereerd zonder dat de navigator verbaal hoeft te zeggen dat een nieuwe dia moet worden ingefade. De release is gepland voor eind 2021.

Zoom Widget is de persoonlijke assistent in het Zoom-universum. De tool toont gebruikers op een schema alle komende vergaderingen, alsook wie ze reeds bijwoont. De assistent voor frequente vergaderaars zal begin volgend jaar verschijnen. Daarnaast biedt Zoom Video Voicemails, waarmee gebruikers videoberichten voor collega’s kunnen achterlaten in hun voicemail inbox.

Daarnaast is Zoom Events uitgebreid met de functie Conference. Tot de nu beschikbare functies behoren een evenementenlobby, chats, netwerkruimtes, sponsors, polls, opnames en analyses. Hosts en deelnemers zullen ook in staat zijn om de evenementervaring aan te passen. Zoom Events Conference gaat dit najaar van start. Bovendien heeft Zoom een backstage area voor sprekers aangekondigd. En hetZoom Video Engagement Centre (VEC) verbindt deskundigen met klanten via videogesprekken.