Oliver Schallhorn treedt weer toe tot Fritz & Macziol

Oliver Schallhorn keert als directeur terug naar het in Ulm gevestigde systeemhuis Fritz & Macziol (FuM). De manager had zich twee en een half jaar geleden teruggetrokken uit de leiding van het bedrijf. Daar staat tegenover dat Edith Wittmann, die binnen de directie verantwoordelijk is voor software, nu vertrekt bij FuM.

Het intermezzo is voorbij: Vanaf 1 juli zal Oliver Schallhorn als algemeen directeur en Chief Operating Officer (COO) opnieuw verantwoordelijk zijn voor de operationele activiteiten van Fritz & Macziol (FuM). Bovendien zal hij in de toekomst leiding geven aan de Duitse Raad van Bestuur van de onderneming. Schallhorn verliet het systeemhuis in Ulm eind 2011.

Daarnaast zal de teruggekeerde de taken overnemen van Edith Wittmann, die het systeemhuis verlaat. De manager was sinds augustus 2011 uitvoerend directeur en Business Unit Manager voor Software Solutions.

Na zijn pensionering als manager van Fritz & Macziol werkte Schallhorn de afgelopen twee jaar in de vastgoedsector. Hij was in 2002 bij het systeemhuis in dienst getreden en heeft sindsdien de groei van de groep mee helpen vormgeven. De manager kwam destijds van de distributeur Magirus (nu Avnet), waar hij sinds 1994 verantwoordelijk was voor de activiteiten in Duitsland en Oostenrijk. Daarvoor werkte hij in de verkoop bij Siemens Nixdorf.

Ulmer staat te koop

De hernieuwde verbintenis van Schallhorn met Fritz & Macziol bewijst “dat we overtuigd zijn van de toekomst van onze bedrijvengroep”, benadrukt Heribert Fritz, CEO van de Fritz & Macziol Group. De groep, die naast het systeemhuis ook de softwareleverancier Infoma omvat, staat momenteel te koop.

Het moederbedrijf van Ulm, de Nederlandse groep Royal Imtech, kondigde in april aan dat het al zijn IT-bedrijven zou verkopen. Op die manier wil de in crisis verkerende specialist in bouw- en energietechnologie zijn schulden verminderen. De FuM Group behaalde in 2013 een omzet van 396 miljoen euro met zo’n 1.000 medewerkers en is daarmee de grootste IT-dochter van de Nederlanders.

Co-founder vertrekt

Ook de verrassende exit van Eberhard Macziol zorgde in het recente verleden voor opschudding. De ondernemer, die Fritz & Macziol in 1987 mede oprichtte en sinds 2005 de softwaredochter Infoma leidde, verliet de groep afgelopen oktober vanwege strategische meningsverschillen.

Met Edith Wittmann verliest het bedrijf ook een ervaren softwaredeskundige. Zij was sinds 2006 verantwoordelijk voor de verkoop van software bij Fritz & Macziol, voordat zij in 2011 haar huidige functie overnam en opklom naar de directie. De manager kwam destijds van IBM, waar zij meer dan zes jaar in de verkoop van software had gewerkt. |Mmh