Hoe het opstarten van de PC te versnellen

Sommige apps en het gebruik van een harde schijf met veel data erop opgeslagen kan het opstarten van onze PC vertragen, hier is hoe dit probleem op te lossen

Soms kan het gebeuren dat onze computer er langer over doet om aan te gaan en operationeel te worden dan zou moeten. Dit is een groot ongemak, vooral als we een snel apparaat nodig hebben voor ons werk. Gelukkig kun je, als je een pc met Windows 10 gebruikt, dit probleem met een paar klikken verhelpen.

Het goede nieuws is dat Windows 10 een Startup Manager heeft die ons kan informeren als bepaalde programma’s de computer vertragen om goed op te starten. Om de Startup Manager te openen, klik je met de rechtermuisknop boven de taakbalk (die onderaan je bureaublad). Op dit punt verschijnt een menu en moeten we klikken op het item Taakbeheer. Er verschijnt een nieuwe pagina met een reeks rubrieken. We moeten naar degene gaan die Startup heet. Hier vinden we een lijst met apps die een lage, gemiddelde of hoge impact hebben op de opstarttijd van onze computer.

Apps uitschakelen

Het uitschakelen van een programma dat het opstarten van de pc te veel vertraagt, is heel eenvoudig. In de lijst Opstarten in Taakbeheer kunnen we klikken op de app die de prestaties vermindert en dan onderaan op Uitschakelen drukken, of met de rechtermuisknop op de programmanaam klikken en Uitschakelen selecteren in het pop-up menu. De PC zal dan veel sneller opstarten en we kunnen hem onmiddellijk gebruiken. Houd er rekening mee dat het uitschakelen van apps van de taakbalk niet betekent dat ze later niet meer kunnen worden geactiveerd. Ze zijn gewoon niet klaar voor gebruik zodra de pc is ingeschakeld.

Snel opstarten inschakelen

Om de prestaties van de computer verder te verbeteren wanneer deze is ingeschakeld, kunnen we Snel opstarten inschakelen. Ga daarvoor gewoon naar het Startmenu door op het Windows-pictogram linksonder op uw bureaublad te drukken. Hier zoeken en klikken we op Instellingen. Op dit punt in de pagina die opent zien we een zoekbalk in het midden, daar moeten we schrijven “energie- en slaapinstellingen”. Klik op de pagina die wordt geopend op Related Settings (Verwante instellingen). Er verschijnt dan een nieuw venster en we moeten klikken op “Specificeer wat er gebeurt als je op de aan/uit-knop drukt”. Dit brengt ons naar een andere nieuwe pagina. Hier vinken we de optie Windows 10 snel opstarten inschakelen aan. En bevestig de handeling door Wijzigingen opslaan te selecteren.

Achtergrond-apps uitschakelen

Om het opstarten te versnellen, maar ook om de prestaties te verbeteren en het batterijverbruik van de laptop te verminderen, is het advies om de apps die op de achtergrond draaien uit te schakelen. Dat wil zeggen, apps die actief blijven, ook als we die specifieke dienst niet gebruiken. Om dit te doen, moeten we naar het Berichtencentrum gaan, het kleine berichtvormige gedeelte rechtsonder op ons scherm. Hier klikken we op de save battery knop. Deze functie verlaagt niet alleen de helderheid van het scherm, maar sluit ook de apps die op de achtergrond actief zijn. Let er wel op dat dit alleen werkt als de PC niet op de voeding is aangesloten.

Het BIOS aanpassen

Om het opstarten van de PC te versnellen, kunnen we ook het BIOS aanpassen. Het Basic Input-Output System (acroniem BIOS) in de computerwetenschap is een reeks softwareroutines, gewoonlijk geschreven naar ROM, FLASH of ander niet-vluchtig geheugen, die een reeks basisfuncties biedt voor toegang tot de computerhardware en geïntegreerde randapparatuur. Wanneer we de PC voor het eerst installeren, wordt het BIOS automatisch geconfigureerd om “het gemakkelijker te maken”. Wij kunnen deze instellingen echter te allen tijde wijzigen. Er zijn verschillende methodes om toegang te krijgen tot het BIOS. Dit komt omdat moederborden van verschillende fabrikanten verschillende methodes kunnen gebruiken om toegang te krijgen tot het BIOS. Meestal volstaat het om de DEL toets (of Del toets afhankelijk van de toetsenbordindeling) of F8 in te drukken bij het aanzetten van de PC. Maar als deze techniek niet werkt, kijk dan in de handleiding van uw moederbord. Eenmaal in het BIOS hoeven we alleen maar de Quick Start functie te activeren en de harde schijf bovenaan de prioriteitenlijst voor opstarten te zetten.

Een SSD installeren

De harde schijf kan een van de hoofdoorzaken zijn van het langzamer worden van onze computer tijdens het opstarten. Daarom kunnen we overwegen de harde schijf te vervangen door een SSD, of solid-state drive. Deze heeft veel snellere leestijden dan de klassieke harde schijf en helpt de prestaties van onze PC te verbeteren.