Apple Pay is een mobiele betalingsservice en een digitale portemonnee-app die Near Field Communication (NFC) gebruikt om veilige betalingstransacties te initiëren tussen contactloze betaalterminals en Apple iOS-apparaten zoals de iPhone 6, iPhone 6 Plus en Apple Watch.
Apple kondigde op 12 september Apple Pay aan, samen met de iPhone 6 en Apple Watch, maar de service zou pas later in oktober beschikbaar zijn voor daadwerkelijk gebruik door klanten. Bij de release wordt verwacht dat Apple Pay zal werken met de meeste grote creditcards, waaronder Visa, Mastercard en American Express, en zal worden geaccepteerd op meer dan 220,000 locaties.
Hoe Apple Pay te gebruiken
Eigenaren van Apple-apparaten die Apple Pay ondersteunen, kunnen de service gebruiken door eerst een of meer creditcards of betaalpassen aan hun apparaat toe te voegen. Het apparaat kan zijn iSight-camera gebruiken om de kaartinformatie vast te leggen en toe te voegen aan de Passbook-app, of de kaartinformatie kan handmatig worden ingevoerd.
Apple Pay kan vervolgens worden gebruikt door het apparaat in de buurt van een contactloze POS-transactieverwerker (point of sale) te houden terwijl de vinger van de gebruiker op de Touch ID wordt geplaatst, waardoor ongeoorloofd gebruik van de iPhone door anderen om goederen of diensten te kopen wordt voorkomen.
Beveiligings- en privacyfuncties in Apple Pay
Apple Pay maakt gebruik van een aantal beveiligingstechnologieën om de veiligheid van zijn transacties te waarborgen. In plaats van dat het creditcard- of debetkaartnummer wordt verzonden of opgeslagen op externe servers, wordt een uniek apparaataccountnummer toegewezen, gecodeerd en veilig opgeslagen op een speciale chip in het apparaat die bekend staat als een beveiligd element.
Dit apparaatrekeningnummer wordt samen met een transactiespecifieke dynamische beveiligingscode verzonden bij het verwerken van een betaling, dus de feitelijke kaartinformatie wordt nooit naar de handelaar of kaartverwerkingsdienst verzonden.
Apple Pay zorgt ook voor privacy door alleen recente aankoopinformatie op te slaan in Passbook. De feitelijke details van transacties worden volgens Apple niet opgeslagen op Apple-servers, in de cloud of waar dan ook.