Android zet Symbian onder druk

De oprichting van de Symbian Foundation legt de basis voor een open Symbian-platform. Bedrijven als Nokia, Sony Ericsson, Motorola en Vodafone hebben zich hierbij aangesloten. De steeds dichterbij komende introductie van het Android-platform lokt dan ook de eerste reacties uit.

Het Symbian-platform is marktleider op het gebied van besturingssystemen voor mobiele telefoons. Om dit zo te houden hebben Nokia, Sony Ericsson, Motorola en NTT Docomo de oprichting van de Symbian Foundation aangekondigd. Het doel van deze fusie is een open mobiel platform te creëren op basis van Symbian. Nokia zal ook de resterende aandelen van Symbian Limited overnemen en de Symbian- en S60-software “overdragen” aan de Foundation. UIQ en MOAP(S), andere afgeleiden van Symbian, zullen daar ook worden opgeslagen. In een volgende stap moet uit al deze puzzelstukken een eengemaakt platform met een gemeenschappelijke gebruikersinterface worden gecreëerd.

In november vorig jaar had Google een sprong voorwaarts gemaakt met de oprichting van de Open Handset Alliance en de ontwikkeling aangekondigd van een besturingssysteem voor mobiele telefoons met de naam Android. De Open Handset Alliance omvat ook bekende fabrikanten zoals HTC, LG, Motorola en Samsung. Android moet tegen het einde van het jaar op de markt komen.

De Symbian-vertegenwoordigers waren lange tijd niet onder de indruk. De Symbian Foundation die nu is ontstaan, is de eerste reactie op de opmars van Google.