Picture in Picture maakt het mogelijk om naar een videostream te blijven kijken terwijl je andere apps gebruikt, hier is hoe het werkt in iOS 14 en hoe je het activeert
De iOS 14-update heeft een interessante update naar de iPhone gebracht die gewijd is aan het genieten van video-inhoud. Dit is de Picture in Picture-functie, waarmee je, zoals de terminologie al uitlegt, tussen apps op je smartphone kunt navigeren zonder te hoeven stoppen met kijken naar de film die je eerder aan het kijken was.
De introductie van Picture in Picture op iPhone is slechts een van de functies die kenmerkend zijn voor deze update van Apple’s mobiele besturingssysteem. Onder de vele nieuwe functies die op 16 september met iOS 14 zijn geïntroduceerd, zijn er enkele die bijzonder door gebruikers zijn gewaardeerd, zoals de introductie van aanpasbare pictogrammen voor apps en widgets om de meest gebruikte informatie en apps binnen handbereik te houden. Last but not least is er de App Library, een ruimte waarin u de apps op uw iPhone in één overzichtelijke weergave kunt ordenen.
Picture in Picture op iPhone: hoe activeert u de functie
Hoe activeert u PiP op iPhone? Meld u aan bij de app die de functie ondersteunt, tik op om een schermvullende video te starten en sluit de app af met de thuisknop of door van onder naar boven over het scherm te vegen. Als dit het geval is, kunt u verder browsen terwijl een klein kader de spelende video blijft tonen.
De grootte van de miniatuur kan natuurlijk op drie manieren worden gewijzigd, door in en uit te zoomen of de grootte te verkleinen door met duim en wijsvinger in het scherm te knijpen. Als de miniatuur in de weg zit, kan hij van het scherm worden verwijderd en vervolgens worden opgeroepen via een tabblad dat hem vervangt. Als de miniatuur in de weg zit, kan deze uit het scherm worden verplaatst en vervolgens worden opgeroepen via een tabblad dat de miniatuur vervangt.
Picture in Picture op iPhone: ondersteunde apps
Om PiP te kunnen gebruiken, moeten apps dit ondersteunen. Momenteel is het mogelijk om het scherm voor het afspelen van video’s te verkleinen met FaceTime, iTunes, Podcasts, Safari en Apple TV. De eigen apps van Apple kunnen in de nabije toekomst gezelschap krijgen van apps van derden, maar er zijn ook apps die dat al doen, zoals streamingplatforms Netflix en Disney+.
YouTube ondersteunt al PiP, maar je hebt een premiumabonnement nodig om het te gebruiken. Google Maps is een andere zaak. Hoewel het op Android mogelijk is om in de Picture in Picture-modus te werken, is het op Apple nog steeds niet mogelijk om je reisroute te verkleinen tot een miniatuurformaat om naar andere apps op je telefoon te schakelen.