Wat is ifttt?

IFTTT, een afkorting voor If This Then That, is een gratis service die de connectiviteit tussen apps en services automatiseert, waardoor gebruikers ‘recepten’ kunnen gebruiken die kleine taken tussen internet- en webservices coördineren.

Klonk als “ift” (rijmt op “gift”), IFTTT kan worden gebruikt op het web of via apps voor iOS en Android. Een IFTTT-trigger, of het “als dit” deel van het systeem, zal IFTTT vragen om het automatiseringsproces te starten.

Dit leidt tot een reeks acties, het “toen dat” -gedeelte van IFTTT, waarin wijzigingen in de ene service leiden tot wijzigingen in andere services via voorwaardelijke verklaringen die “applets” worden genoemd (de onlangs hernoemde vorm van “recepten”).

Voorbeelden van IFTTT-recepten en applets in actie

IFTTT debuteerde eind 2011 als een webgebaseerde applicatie, en apps voor de iPhone en iPad voegden zich bij de oorspronkelijke app in respectievelijk 2013 en 2014, en een app voor Android-apparaten werd gelanceerd in april 2014.

Het mooie aan IFTTT is de eenvoud voor gebruikers en de connectiviteit tussen met internet verbonden services. De veelzijdigheid van IFTTT strekt zich ook uit van webservices naar hardwarecomponenten met internettoegang, zoals draagbare computerapparatuur en smarthome-producten.

Simpele voorbeelden van IFTTT-recepten zijn onder meer het schrijven van een bericht op het ene sociaal netwerk en het direct op andere sociale netwerken te plaatsen, automatisch een kopie van de foto’s waarop je op Facebook bent getagd op te slaan in een iOS-fotoalbum, met je “To Do” lijst op uw telefoon wanneer u uw huis of werk verlaat, de resultaten van uw training die door Fitbit of een soortgelijk apparaat wordt uitgevoerd, automatisch worden toegevoegd aan een Google Documenten-spreadsheet, en meer.

De populariteit van IFTTT op het gebied van slimme woningen is de afgelopen jaren ook gegroeid en coördineert en automatiseert nu activiteiten tussen Internet of Things (IoT) -apparaten zoals de Amazon Echo, Nest, Phillips Hue, Samsung SmartThings en vergelijkbare apparaten.