Citrix geeft een preview van het “Avalon” cloud project

Het “Avalon” project vormt een centraal element in de cloud strategie van Citrix. Tijdens Synergy in Barcelona gaf de provider een eerste preview van de twee Avalon releases “Excalibur” en “Merlin”.

Citrix presenteerde de komende stappen van de “Path to the Cloud” strategie op zijn in-house conferentie Synergy in Barcelona. Een van de centrale projecten van de softwareleverancier is het ontwerpen van Windows-applicaties en Windows-desktops voor toekomstige eisen, zodat ze kunnen worden geleverd als cloud-diensten.

De ontwikkelingen in deze richting worden door Citrix gebundeld in het “Avalon”-project, dat de fabrikant in mei aankondigde tijdens Synergy in San Francisco. Andere speerpunten van de cloudstrategie zijn het bouwen van clouddiensten zoals die van Amazon, het koppelen van diensten van derde aanbieders en het leveren van data en multimedia-inhoud op een krachtige en veilige manier.

In Barcelona toonde Citrix de verdere ontwikkelingsfasen van het Avalon-project, dat is onderverdeeld in twee releases, “Excalibur” en “Merlin”. Met “Excalibur” beoogt de provider de schaalbaarheid en de ondersteuning van multimedia-inhoud bij de mobiele inzet van Windows te verbeteren. Daarnaast wordt het beheer van virtuele applicaties en desktops vereenvoudigd door een gemeenschappelijke beheerconsole voor Xenapp en Xendesktop.

Verbeteringen in HDX-technologie

Voor de “Excalibur”-release, die in het huidige kwartaal als Tech Preview zal worden gepubliceerd, kondigt Citrix ook “de meest significante verbeteringen tot nu toe” in HDX-technologie aan. HDX staat voor High Definition User Experience. Naast verbeteringen in het aanbieden van video’s, afbeeldingen en rich media content op mobiele apparaten, moet de nieuwe HDX Edgesight-functie zorgen voor een betere real-time analyse.

De “Merlin”-release vult Xenapp en Xendesktop aan met functies als cloud orchestration en self-service services. Hiervoor vertrouwt Citrix op technologieën van producten als Cloudplatform en Cloudportal. “Merlin” is ook bedoeld om elke combinatie van verschillende versies van Windows Server, Xendesktop en Xenapp te ondersteunen, verspreid over verschillende datacenters in zowel de publieke als de private cloud. De Tech Preview wordt in de loop van de eerste helft van 2013 vrijgegeven.

Samenwerking met Amazon

Als een andere pijler van zijn “Path to the Cloud”-strategie kijkt Citrix naar het verbinden van bedrijfsdatacenters met publieke cloudaanbiedingen via zijn Cloudbridge-technologie. Tijdens Synergy kondigde de fabrikant samenwerkingsverbanden aan met Amazon en Microsoft.

Met Cloudbridge voor Amazon Web Services kunnen workloads transparant en veilig worden gedistribueerd tussen een private cloud en de Amazon cloud. Het aanbod zal vanaf november beschikbaar zijn. Amazon biedt Cloudbridge ook aan als een clouddienst met een op verbruik gebaseerd factureringsmodel. “Cloudbridge voor Microsoft Windows Azure” wordt in december uitgebracht als Tech Preview. □