Wat is een digitale visuele interface (dvi)?

(uitgesproken als aparte letters) (1) Kort voor Digital VVisuele Interface, een digitale interfacestandaard gecreƫerd door de Digital Display Working Group (DDWG) om analoge signalen om te zetten in digitale signalen voor zowel analoge als digitale monitoren. De gegevens worden verzonden met behulp van het Transition Minimized Differential Signaling (TMDS) -protocol, dat een digitaal signaal van het grafische subsysteem van de pc naar het display levert. De standaard specificeert een enkele plug en connector die zowel de nieuwe digitale als oudere VGA-interfaces omvat, evenals een plug-connector die alleen digitaal is. DVI verwerkt bandbreedtes van meer dan 160 MHz en ondersteunt dus UXGA en HDTV met een enkele set links. Hogere resoluties kunnen worden ondersteund met een dubbele set links.

(2) Kort voor Digital Video Interactive, een inmiddels ter ziele gegane technologie ontwikkeld door General Electric waarmee een computer bewegende videobeelden kan opslaan en weergeven zoals die op televisie. Het moeilijkste aspect van het weergeven van tv-achtige beelden op een computer is het overwinnen van het feit dat elk frame een enorme hoeveelheid opslagruimte vereist. Een enkel frame kan tot 2 MB (megabytes) opslagruimte vereisen. Televisies geven 30 frames per seconde weer, waardoor de massaopslagbronnen van een computer snel kunnen worden uitgeput. Het is ook moeilijk om zoveel gegevens over te brengen naar een beeldscherm met een snelheid van 30 frames per seconde.

DVI lost deze problemen op door gespecialiseerde processors te gebruiken om de gegevens te comprimeren en te decomprimeren. DVI is een hardware-alleen codec (compressie / decompressie) technologie. Een concurrerende hardwarecodec, die veel populairder is geworden, is MPEG. Intel heeft een softwareversie van de DVI-algoritmen ontwikkeld, die het onder de naam Indeo op de markt brengt.

(3) Kort voor Devijs Independent, een bestandsformaat dat wordt gebruikt door het TeXtypography-systeem.