Microsoft CEO vertrekt voor Ignite 2020

Met de aankondigingen die op Ignite 2020 worden gepresenteerd, zou Microsoft een heel “Book of News” kunnen vullen. Ondertussen steeg CEO Satya Nadella op en voegde de details samen vanuit een virtueel vogelperspectief om een totaalbeeld te vormen.

Satya Nadella is niet alleen de CEO van Microsoft, maar ook een zelfbenoemd fan van de eigen Flight Simulator van het bedrijf. De manager onthulde dit eind september op de virtueel gehoste Ignite 2020-conferentie. Nadella was niet alleen enthousiast over het model van een digitale tweeling, die nu dichter bij de echte aarde komt dan ooit tevoren. De CEO beschreef het computerspel eerder als het resultaat van een volledige technologiestapel waarover Microsoft beschikt. Concreet zijn technologieën en ervaring met Azure AI, Bing Maps, Spatial en XBox in het spel verwerkt.

Azure Communications Services

Microsoft gebruikt de componenten van zijn stack niet alleen in zijn eigen toepassingen, maar stelt ze ook ter beschikking van ontwikkelaars. Dit kan worden geïllustreerd aan de hand van de nieuwe Azure Communications Services. Hiermee worden ontwikkelaars geacht bedrijfscompatibele communicatieoplossingen voor verschillende apparaten en platforms aan te bieden. De Azure Communications Services maken gebruik van hetzelfde platform als de communicatie- en samenwerkingsoplossing Microsoft Teams.

Microsoft heeft momenteel zelf een nieuwe taaldienst voor Dynamics 365 Customer Service gecreëerd met de Azure Communications Services. Het aanbod, dat zich nog in de Private Preview bevindt en alleen beschikbaar is voor geselecteerde klanten, is bedoeld om de integratie van spraak te vergemakkelijken. Klantenserviceteams in bedrijven zouden zo consistente ondersteuning kunnen bieden via alle communicatiekanalen.

Azure voor processen, tijd en ruimte

Microsoft wil in de toekomst ook 3D Time-of-Flight-technologie op de markt brengen. De overeenkomstige processen gebruiken lichtpulsen om afstanden te meten en drijven volgens de fabrikant reeds Azure Kinect aan – een ontwikkelaarskit voor ruimtelijke gegevensverwerking. Het is nu de bedoeling dat partners – zoals SICK AG of Analog Devices – de technologie ook zullen gebruiken om commerciële 3D-camera’s te ontwikkelen.

Microsoft levert zelf Spatial Analysis, een nieuwe functie voor ruimtelijke beeldanalyse. Het leidt ruimtelijke informatie in 3D af uit beelden en voorziet ze van zogenaamde “spatials”; dit moet het gemakkelijk maken afstanden te berekenen. Azure Mixed Reality is ondertussen uitgebreid met Azure Object Anchors, waarmee ontwikkelaars objecten in de echte wereld automatisch kunnen herkennen, uitlijnen of volgen.

Rocket Science and Process Optimisation

Een ander aanbod van Microsoft is een preview van Azure Orbital. Overigens volgt Microsofts Ground Station as a Service (GaaS) een zeer vergelijkbaar AWS-aanbod waarover we hier in juli berichtten. Minder ruimte-specifiek maar ook beschikbaar als preview is de Metrics Advisor. De oplossing is bedoeld om process mining te vergemakkelijken – bedrijven kunnen zo groeidrijvers in de gaten houden en problemen sneller opsporen dan voorheen.

Edge, cloud management en hardware

In het bijzonder voor klanten met complexe en gedistribueerde lokale en edge en multi-cloud omgevingen, komt Microsoft met updates voor servers, diensten en apparaten. Daarmee zouden onder meer de functies van Azure Arc worden uitgebreid, evenals die van de Azure Stack Edge appliance.

Over hardware gesproken: vanaf begin 2021 wil Microsoft ook de Surface Hub 2S leveren als 85-inch apparaat. De HoloLens 2, die al sinds 2019 in Duitsland verkrijgbaar is, zal in de toekomst ook op andere markten verkrijgbaar zijn – hieronder vallen ook Oostenrijk en Zwitserland.

Details in het “Book of News”

Microsoft heeft verdere verbeteringen aangekondigd voor zijn eigen bedrijfs- en samenwerkingstoepassingen. Voor Dynamics 365 Supply Chain Management zijn er bijvoorbeeld twee nieuwe add-ins waarmee bedrijven snel kunnen reageren op veranderende marktsituaties: De Cloud and Edge Scale Unit stelt hen in staat om kritische workloads in productie en warehousing uit te voeren op apparaten met Azure Stack. Met Inventory Visibility kunnen detailhandelaren en fabrikanten met grote productvolumes gemakkelijk miljoenen transacties per minuut verwerken en de voorraad in alle kanalen in realtime nauwkeurig bepalen.

Voor Microsoft Teams zijn er extra beveiligings- en nalevingsfuncties om gegevens te beschermen, risico’s tot een minimum te beperken en aan nalevingsvereisten te voldoen. Daarnaast is de integratie van het Power Platform in Teams verbeterd: gebruikers moeten eenvoudiger dan voorheen no-code applicaties kunnen maken en gebruiken – dit geldt ook voor bots en geautomatiseerde workflows. Ook gegevensvisualisaties van Power BI kunnen in Teams worden geïntegreerd.

Tot slot geven drie nieuwe categorieën van de Microsoft Productivity Score een beter inzicht in de productiviteit van een bedrijf. Op die manier kunnen maatregelen worden genomen, zoals het updaten van systemen, om ieders productiviteit te verbeteren.

Als u dieper wilt ingaan op de aankondigingen tijdens Ignite 2020, kunt u het in de inleiding genoemde “Book of News” hier gelinkt vinden en rechtstreeks bij Microsoft.