Sponsored
Met diverse nieuwe diensten en drie strategische overnames blijft Proact zijn toch al sterke marktpositie uitbreiden. CEO Jonas Hasselberg benadrukt het belang van oplossingen en diensten die klanten helpen hun digitaliseringsreis te versnellen en meer bedrijfswaarde te creëren.
Een groot deel van de wereld bevindt zich in een fase van digitale transformatie, versneld door Covid-19. De toegankelijkheid van gegevens is van het grootste belang geworden voor degenen die thuis werken als gevolg van de pandemie. Maar toegankelijkheid alleen is niet genoeg: Willen bedrijven met succes onderweg kunnen werken, dan moet ook worden gezorgd voor connectiviteit en beveiliging van hun gegevens. Als gevolg van deze ontwikkelingen is de vraag naar gegevensbeheer exponentieel gegroeid. In het licht van deze marktveranderingen neemt Proact een interessante positie in, omdat het bedrijf dit overgangsproces voor veel van zijn klanten vergemakkelijkt.
“We hebben nu een betere positie op de markt dan ooit tevoren,” zegt Hasselberg. “Onze klanten, ongeacht hun branche, zijn bezig met een digitale transformatie waarbij data en informatie een bedrijfskritische rol spelen.”
De afgelopen jaren hebben klanten van Proact het bedrijf steeds vaker benaderd met de wens om hun IT in te zetten voor innovatie en het vergroten van de bedrijfswaarde. Ze hebben duidelijke doelen die ze willen bereiken en hebben al een idee van hoe hun gegevens hen daarbij kunnen helpen.
“Dit kan van alles zijn, van verbeterde zakelijke beslissingen op basis van een efficiëntere analyse van financiële gegevens, tot een verbeterde klantervaring omdat ze het traject van de koper beter begrijpen, of een verhoogde productiviteit in hun fabrieken omdat ze productiegegevens beter begrijpen,” legt Hasselberg uit.
Een evoluerende strategie
In het licht van deze ontwikkelingen heeft Proact besloten om de bestaande focus op data en management te benutten door haar expertise uit te breiden en haar product- en dienstenaanbod te verbreden.
“In het begin van de geschiedenis van ons bedrijf waren we een bedrijf dat zich alleen op storage richtte. Wij hechten veel waarde aan dit onderdeel van ons bedrijf en zijn trots op de expertise die wij hier hebben opgebouwd. In de loop der tijd zijn de behoeften van klanten geëvolueerd en zijn er veel andere dingen rond data die we kunnen aanbieden”, zegt Hasselberg, die eraan toevoegt: “Je kunt bijvoorbeeld geen data opslaan zonder na te denken over de beveiliging ervan, of hoe connectiviteit een rol speelt, afhankelijk van waar het is opgeslagen. Waarde halen uit de gegevens die we opslaan is belangrijk voor ons. Door nauw samen te werken met onze klanten en toonaangevende wereldwijde technologieleveranciers zoals NetApp, VMware, Microsoft, Nvidia, Commvault, Veeam, Equinix en vele anderen, hebben we een solide basis gelegd waarmee we onze klanten toegevoegde waarde kunnen bieden. Het gaat erom de juiste private, beheerde en publieke clouddiensten te leveren, in combinatie met de beste expertise en capaciteiten in zijn klasse, op gebieden die onze klanten in staat stellen meer waarde te ontlenen aan gegevens en informatie.”
Verbeterend door acquisitie en samenwerking
Naarmate de behoeften van klanten zich ontwikkelen, blijft Proact haar aanbod uitbreiden, zowel door haar eigen portfolio te ontwikkelen als door bedrijven met de beste expertise over te nemen om haar aanbod te verbeteren.
Proact verwerft niet alleen nieuwe capaciteiten en vaardigheden op alle markten en in alle portfolio’s, maar maakt ook gebruik van de verschillende sterke punten die de groep in 13 landen te bieden heeft. Door de grotere virtuele connectiviteit die het gevolg is van Covid-19, is gebleken dat het de kennisoverdracht tussen regio’s en functies gemakkelijker kan maken.
“Dit betekent niet alleen dat Proact expertise en een schat aan ervaring op allerlei gebieden kan bieden, maar ook dat we door samen te werken aan een gemeenschappelijk doel, namelijk het versterken van ons dienstenaanbod, samen kunnen groeien door middel van een gezamenlijk project. Dit zal ons merk ook verder versterken”, aldus Hasselberg.
Vooruitblik
Sinds zijn aanstelling als CEO van Proact in 2018 heeft Hasselberg een spannende, intensieve ambtstermijn achter de rug en is hij druk bezig geweest met het maken van plannen voor de toekomst van het bedrijf. Deze omvatten het uitbreiden van de vaardigheden en expertise binnen het bedrijf, evenals het gebruiken van de lessen die zijn geleerd tijdens de Covid 19-pandemie om de ontwikkeling van de organisatie op specifieke gebieden te sturen.
“De pandemie heeft duidelijk een impact gehad op ons als bedrijf. Wij hebben ons dienstenaanbod moeten aanpassen aan de nieuwe realiteit waarmee wij allen te maken hebben. Dit heeft ons nieuwe kansen geboden om andere bedrijven te ondersteunen met onze expertise op het gebied van gegevens- en informatiebeheer. Daarbij gaat het onder andere om zaken als veilige opslag en eenvoudige toegang tot gegevens voor werknemers die op afstand werken,” zegt Hasselberg.
Of een bepaalde expertise nu nodig is vanwege Proacts veranderende strategie of externe omstandigheden zoals de pandemie, expertise blijft een voorwaarde voor het bedrijf om een product of dienst aan te kunnen bieden.
Over Proact
Proact is Europa’s grootste specialist in data- en informatiemanagement en richt zich op clouddiensten en datacenteroplossingen. Wij helpen onze klanten hun gegevens op te slaan, te verbinden, te beschermen, te beveiligen en op waarde te schatten en tegelijkertijd hun flexibiliteit, productiviteit en efficiëntie te vergroten. Wij hebben duizenden succesvolle projecten over de hele wereld uitgevoerd, hebben meer dan 4.000 klanten en beheren momenteel honderden petabytes aan informatie in de cloud. Proact heeft meer dan 1.000 werknemers in 15 landen in Europa en Noord-Amerika. Onze moedermaatschappij, Proact IT Group AB (publ), is opgericht in 1994 en is in 1999 genoteerd aan Nasdaq Stockholm (onder het symbool PACT).
Lees hier meer over Proact!
(ID:47686762)