Netflix

Netflix is ​​een mediaprovider en streamingdienst die digitale content aanbiedt aan gebruikers die een vast maandelijks abonnement betalen. Het werd in 1997 in Californië opgericht en verhuurde aanvankelijk dvd’s online aan gebruikers. In die tijd waren fysieke videotheken zoals Blockbuster populairder en was het een nieuw concept om dvd’s naar kijkers te sturen. In de vroege jaren 2000 had Netflix het financieel moeilijk; op een gegeven moment stelden ze een overname voor aan Blockbuster, die hen prompt weigerde. Blockbuster ging tien jaar later failliet.

In 2007 introduceerde Netflix voor het eerst zijn streamingdienst; gebruikers konden gedurende een bepaalde tijd online toegang krijgen tot films. In 2013 ging de eerste originele serie, House of Cards, in première. Netflix gebruikt analyses om te bepalen welke films de beste keuzes zijn om te streamen, waarbij rekening wordt gehouden met zowel de kosten voor het verkrijgen van de rechten op die film als de populariteit onder gebruikers (wat de meeste weergaven krijgt onder bepaalde demografische gegevens). Netflix is ​​internationaal beschikbaar, behalve in China, Noord-Korea, Syrië en de Krim.

Netflix originele inhoud

Na de eerste originele serie, House of Cards, begon Netflix met het ontwikkelen van een overvloed aan eigen shows en films. Orange is the New Black werd bijvoorbeeld een van de meest populaire dramaseries van zijn tijd. Meer recentelijk zijn Stranger Things en The Crown ook hits geweest. Hoewel het de film niet heeft gemaakt, betaalde Netflix de rechten om To All the Boys I’ve Loved Before uit te brengen en bracht ook het vervolg uit.

Hoewel Netflix bekend staat om zijn veelgeprezen series, worden sommige van zijn films als problematisch of gewoon als slecht beschouwd, met name enkele van de recentere tienerromcoms die de studio heeft uitgebracht.

De zich ontwikkelende oorlog tussen streamingdiensten en theaters

Sommige theatergezelschappen hebben filmstudio’s bekritiseerd of zelfs verboden die films naar de streamingdienst sturen binnen een korte periode na de bioscoopuitgave. Trolls: World Tour begon met streamen net voor wat zijn theatrale debuut moest zijn, en het kreeg een enorme terugslag van theaters. AMC dreigde zelfs Universal, dat het vervolg op de Trolls produceerde, uit zijn toekomstige line-up te verwijderen.

Dit roept vragen op die zowel theaters aangaan die geld nodig hebben als kijkers die er misschien baat bij hebben om te betalen voor het maandelijkse abonnement van een streamingdienst, in plaats van tien of meer dollars te betalen om elke film te zien. Die spanning is verhoogd tijdens de COVID-2020-pandemie van 19. Hoe dan ook, Netflix kiest ervoor om de originele inhoud rechtstreeks op zijn platform te streamen in plaats van deze naar theaters te sturen. Als grondlegger van mediastreamingdiensten heeft Netflix televisie en film opnieuw uitgevonden en de manier waarop de wereld er toegang toe heeft veranderd.