DexxIT krijgt nieuw managementduo

De speciale distributeur DexxIT wordt vanaf september geleid door een nieuw managementteam. In een tijd waarin het voormalige kernsegment van de digitale fotografie op zijn retour is, heeft het bedrijf uit Würzburg tijdig een nieuwe koers uitgezet.

Judith Öchsner en Stefanie Gundlach zullen in de toekomst in gelijke mate verantwoordelijk zijn voor het wel en wee van de in Würzburg gevestigde gespecialiseerde distributeur DexxIT. De twee zullen in september van dit jaar het roer overnemen van Hans-Jürgen Schneider, die met pensioen gaat.

Schneider was 45 jaar lang werkzaam bij de Duttenhofer Groep en is sinds 1996 verkoopleider van DexxIT. Hij draagt een stevig gepositioneerd bedrijf over aan zijn twee opvolgers.

Hij ziet echter met lede ogen aan dat de distributiebusiness met digitale camera’s steeds moeilijker wordt. De opleving van de digitale fotografie was de eerste vonk voor de oprichting van DexxIT in 1996. Na vele goede jaren en met de komst van smartphones met goede camera’s, staat dit marktsegment echter duidelijk onder druk. “Digitale fotografie was toen een ontwrichtende technologie die de markt op zijn kop zette,” herinnert Schneider zich.

De koers bepalen

Het bedrijf uit Würzburg heeft tijdig op de marktveranderingen gereageerd en heeft zijn productassortiment in de afgelopen jaren successievelijk uitgebreid. En zo konden zij in het totale resultaat over 2017 de immense schommelingen waaraan de markten onderhevig waren, goed opvangen en het niveau van 2016 handhaven. “Het afgelopen jaar was als een achtbaanrit,” zegt Schneider. Camera’s, bijvoorbeeld, verkochten in de eerste drie kwartalen van 2017 nog vrij goed, maar de verkoop kelderde drastisch in het vierde kwartaal. Voor consumentenelektronica was de situatie precies omgekeerd. Hier kende het jaar een matige start, maar dankzij de uitschakeling van DVB-T en talrijke tv-vervangingsaankopen kwam 2017 tot een verzoenend einde. Extreme aanbodschommelingen en enorme prijsstijgingen waren de kenmerken van het geheugensegment. Desondanks kon DexxIT de omzet van het voorgaande jaar handhaven. En dat ondanks het verlies van Lexar, een belangrijke inkomstengenerator. Bijzonder verheugend was de ontwikkeling van de nieuw opgerichte Business Unit Enterprise Storage.

DexxIT zal zich volgens Schneiders opvolger Öchsner blijven richten op “handel met goederen”. Korte afstanden, directe contactpersonen en oplossingen op maat voor klanten en leveranciers moeten ervoor zorgen dat ook in de toekomst goede zaken worden gedaan in de productassortimenten.