Wat is Application Delivery Controller – ADC?

Application Delivery Controllers (ADC’s) zijn een evolutie van server load balancers (SLB) die traditionele load-balancing-mogelijkheden combineren met functies zoals automatische applicatie-gezondheidscontroles, SSL-offload, proxy en reverse proxy-mogelijkheden, RAM-caching, TCP-hergebruik, web- en DNS-applicatie firewalls (WAF en DAF) en application access management (AAM).

Samen zorgen deze functies in een Application Delivery Controller ervoor dat de datacentertoepassingen en -netwerken van een onderneming in hoge mate beschikbaar, versneld en veilig blijven. De kern van een Application Delivery Controller zijn de load-balancing-mogelijkheden, die automatisch de verwerking en communicatie gelijkmatig over computernetwerken en servers verdelen, zodat geen enkel apparaat wordt overweldigd, waardoor mogelijke downtime of prestatieverlies wordt voorkomen.

Oorsprong van de term Application Delivery Controller en ADC-leveranciers

Application Delivery Controller en de nauw verwante term Application Delivery Network (ADN) waren marketingmonikers die eerst werden gepromoot door F5 Networks en later door concurrerende ADC-leveranciers om hardware- en softwareoplossingen te vertegenwoordigen die front-end intelligence bieden om applicatiestromen van klant naar klant te vergemakkelijken en optimaliseren. server en terug naar de client.

Application Delivery Controllers zijn momenteel verkrijgbaar bij een grote verscheidenheid aan leveranciers, waaronder met name F5 Networks, Citrix, KEMP Technologies en Fortinet. Een ander bekend netwerkbedrijf, Cisco, was een belangrijke speler in de ADC-sector tot 2012, toen het besloot de ADC-markt te verlaten.

Gerelateerde Links