Valse Amazon-levering, de zwendel arriveert via SMS

Een nieuwe zwendel gelinkt aan de beroemde e-commerce Amazon circuleert via SMS, hier is hoe we de dreiging kunnen herkennen en hoe we ons geld kunnen verdedigen tegen hackers

Hebben we de afgelopen dagen een verdachte SMS op onze smartphone ontvangen, met de melding van een verwachte pick-up van ons Amazon-pakketje? We moeten heel voorzichtig zijn, want dit is een nieuwe cyberzwendel, bedacht door een groep cybercriminelen.

Dit is in feite een klassieke phishing-poging. In principe sturen de hackers een bericht naar onze smartphones met de tekst: “Pakket wacht op (onze voor- en achternaam), controleer de gegevens en bevestig”. Bijgevoegd is de gebruikelijke kwaadaardige link die ons omleidt naar een website, gelijkend op de Amazon website maar niet de originele, waar ons gevraagd wordt naar al onze accountgegevens die we geregistreerd hebben bij de beroemde e-commerce website. Zodra deze gegevens zijn ingevoerd, worden ze gestolen door cybercriminelen die ze zullen gebruiken om toegang te krijgen tot ons Amazon-profiel en het geld te legen van de creditcard die we op de site hebben geregistreerd. Gelukkig is het vrij eenvoudig om je tegen dit soort oplichting te verdedigen, dus lees hier hoe je dat kunt doen en je geld kunt besparen.

Hoe je te verdedigen tegen oplichting via Amazon

Om te begrijpen dat dit een Amazon-sms-zwendel is, hoef je geen computerbeveiligingsexpert te zijn, maar je moet wel één ding onthouden: Amazon vraagt je niet via sms om je accountgegevens bij te werken. Een pakket kan dus niet worden geweigerd, niet worden verzonden of worden geblokkeerd omdat wij niet op dat bericht hebben gereageerd. Voor alle rekening- en leveringsverrichtingen moeten wij ons uitsluitend baseren op het privégedeelte van onze profielpagina op de bekende website voor elektronische handel. Het is daarom een goed idee om nooit op verdachte links te klikken die niet alleen via SMS maar ook in onze e-mails binnenkomen. Het maakt niet uit of de afzender beweert Amazon te zijn of een ander bekend bedrijf waarmee wij een online profiel hebben. Het is voor hackers heel gemakkelijk om de identiteit en de logo’s van dergelijke populaire merken te stelen. Ten tweede, als u per ongeluk op een link klikt en wordt omgeleid naar een website die door hackers is gemaakt, controleer dan de URL’s, die vaak iets afwijken van de oorspronkelijke.