Mi TV Lux: hoe Xiaomi’s nieuwe OLED Smart TV’s eruit zien

Xiaomi kondigt de volgende generatie Xiaomi Mi TV Lux OLED Smart TV’s aan: indrukwekkende specs voor de 77-inch versie, interessante balans voor de 65-inch en 55-inch versies

De verhouding tussen beeldscherm en totaal oppervlak van 96,2% is waarschijnlijk genoeg om Xiaomi’s tweede generatie OLED Smart TV’s, Mi TV Lux, samen te vatten. De standaard is erg hoog, vooral qua design al was het maar omdat dat het eerste is wat iemand opvalt, maar de technische inhoud is er niet minder om.

Om dit te bereiken heeft Xiaomi de nieuwste generatie van het V21-paneel gebruikt dat in staat is om de maximale helderheid tot 1.000 nits te duwen, vrijwel alle kwaliteitsverbeteringstechnologieën zoals Dolby Vision ondersteunt en ook IMAX Enhanced certificering heeft. De Xiaomi Mi TV Lux wordt zelfs geleverd met 9 luidsprekers, waaronder drie subwoofers om een zo meeslepend mogelijk geluid te leveren voor een totaal van 70 watt, en is uitgerust met een Ultra Wide Band-chip voor een snelle verbinding met apparaten die dit ondersteunen, zoals de recente Xiaomi Mi Mix 4. Kortom, technisch raffinement ontmoet designraffinement voor een Smart TV met een metalen frame van 8,2 mm en een glazen achterkant.

Xiaomi Mi TV Lux, de functies

Voreerst en vooral, het formaat. De nieuwe generatie Xiaomi Mi TV Lux OLED Smart TV’s zijn er in drie formaten: 77, 65 en 55 inch, waarbij de eerste de hoogste specificaties heeft en de laatste twee iets minder bieden met behoud van een hoge positionering.

Beiden hebben een 4K OLED-paneel met een kijkhoek van 178 graden, 98,5% dekking van de DCI-P3-kleurruimte, tot 1,07 miljard kleuren, tot 1.000 nits maximale helderheid (900 nits voor de ‘kleinste’), ondersteuning voor HDR 10+, Dolby Vision, 120 Hz verversingssnelheid (voor 77-inch).

De chip is een quad core gefabriceerd door MediaTek, vergezeld van een Mali-G52 MC2 GPU die ondersteuning mogelijk maakt voor een aantal interessante technologieën, met name voor degenen die Smart TV’s gebruiken voor gaming: NVIDIA G-SYNC, automatische low-latency-modus (ALLM) en variabele verversingssnelheid (VRR).

De geheugens verschillen, zelfs op een belangrijke manier: 8,5 GB RAM en 64 GB opslag voor de 77-inch, 3 GB RAM en 32 GB opslag voor de twee 65- en 55-inch. Er is de mogelijkheid van spraakbesturing via de Xiao Ai-assistent, die in ons deel van de wereld nutteloos zou zijn omdat deze in het Chinees is.

Op het gebied van connectiviteit ontbreekt er niets: dual-band Wi-Fi 802.11 ac (ax voor 77″), Bluetooth 5.0, 3 HDMI-ingangen waaronder een eARC, 2 USB-ingangen, S/PDIF, Ethernet, en tot slot UWB alleen voor het 77-inch model.

Op het gebied van de luidsprekers is er echter een van de belangrijkste verschillen, misschien wel het belangrijkste tussen de 77-inch variant en de twee 65-inch en 55-inch varianten, dat gemakkelijk kan worden overwonnen met een soundbar of een goed home theatre-systeem. Echter, waar de poot van Harman Kardon 70 watt toeliet, zijn er op de 77″ in totaal negen luidsprekers, op de 65″ en 55″ Mi TV Lux zijn dat er vier voor in totaal 25 watt.

Xiaomi Mi TV Lux, prijzen en beschikbaarheid

De nieuwe generatie Xiaomi Mi TV Lux OLED Smart TV wordt, althans vooralsnog, alleen in China verkocht. Dit zijn de prijzen tegen de huidige wisselkoers yuan/euro: ongeveer 750 euro voor de 55-inch, iets meer dan 1.000 euro voor de 65-inch en meer dan 2.600 euro voor de 77-inch.