De verdeler als vertaler

Welke producten zijn er? Hoe passen ze in elkaar? Welke oplossingen kunnen daarmee worden gerealiseerd? Dominik Walter, hoofd inkoop en verkoop bij Herweck, is ervan overtuigd dat het de taak van de distributie is om als bemiddelaar en de-fragmenteerder op te treden. Daarom heeft hij zijn team geherstructureerd.

Beschikbaarheid – dat is voor de inkoop- en verkoopleider van Herweck, Dominik Walter, het belangrijkste element voor een succesvolle distributie. En vooral de afgelopen maanden is duidelijk geworden wie hier zijn huiswerk goed heeft gedaan. “We waren ongelooflijk flexibel en goed in het te woord staan van klanten tijdens de crisis,” legt de manager uit. “Daardoor konden we nieuwe klanten binnenhalen die elders tegen de muur waren gelopen.”

Dominik Walter, hoofd productmanagement en inkoop bij Herweck

Dominik Walter, hoofd productmanagement en inkoop bij Herweck

Doelgroep: middelgrote systeemhuizen

Een ontwikkeling die de onderneming uit het Saarland in de kaart speelt op een moment dat de herstructurering in volle gang is. Want in het begin van het jaar werden de aankoop- en verkoopafdelingen samengevoegd om samen te werken aan het doel de bevoorrechte verdeler te worden van middelgrote systeemhuizen. “Het traditionele antagonisme van inkoop versus verkoop heeft me lang bezig gehouden. Dat wil ik niet. Ik wil dat we samen werken aan succes. En ik zie dat we dat bij Herweck kunnen doen. We zijn zo machtig dat we het kunnen,” is Walter overtuigd. In de afgelopen maanden zijn de teams samengebracht en zijn er ook nieuwe mensen aangenomen – voor Walter is een tweede punt van groot belang: “Traditioneel, en ook tijdens de Corona-crisis, zaten we veel aan de telefoon. Maar mijn insteek is dat we direct contact zoeken, dat we ter plaatse zichtbaar zijn bij onze klanten, of systeemhuispartners, en dat we een actieve buitendienst hebben”.

Wat zijn de taken van de distributie?

Hoe zit het met managed services?

Met deze prioritering spelen managed services, die momenteel hoog op de agenda staan bij tal van andere distributeurs, nog geen rol, zoals Walter openlijk meedeelt. “We hebben geen cloud platform. Dat kan een zwakte zijn. Maar je kunt zoveel diensten verkopen als je wilt, uiteindelijk draait het allemaal op hardware. En dit is waar wij onze kans zien. Omdat anderen dat nu verwaarlozen.”