Jamendo, de streamingdienst voor onafhankelijke muziek

De muziekstreamingsector wordt gedomineerd door een paar grote internationale spelers, zoals Spotify, Apple Music en Amazon Music, maar er zijn ook een paar alternatieven, zoals Jamendo Music. Het is een project dat in sommige opzichten vergelijkbaar is met SoundCloud en dat opkomende artiesten en onafhankelijke muzikanten in staat stelt naam te maken op het web door een speciaal platform en gratis basistoegang te bieden. Hier leest u hoe Jamendo werkt, hoeveel het kost en wat de belangrijkste kenmerken van de muziekapplicatie zijn.

Wat is Jamendo Music

Jamendo Music is een platform dat in 2004 in Luxemburg is opgericht met als doel onafhankelijke artiesten te ondersteunen, in feite is de slogan: ‘Open je oren’. Dit is een mooie manier om aan te geven dat het noodzakelijk is niet alleen de traditionele kanalen te gebruiken, maar open te blijven staan voor nieuwe mogelijkheden in de muziek. De projectmanagers vinden het met name belangrijk om minder bekende auteurs en artiesten, kleine productiebedrijven en undergroundprojecten onder de aandacht te brengen die ontsnappen aan de logica van grote labels of technologiemultinationals.

Jamendo’s belangrijkste doel is om muziek gratis te delen, via Creative Commons-licenties waarvoor geen royalty’s hoeven te worden betaald. In de loop der jaren is Jamendo Free aangevuld met een aantal betaalde diensten, die artiesten en gebruikers meer mogelijkheden en een betere service bieden. De gemeenschap omvat duizenden muzikanten van over de hele wereld, met de mogelijkheid om rechtstreeks te communiceren met artiesten, of om Jamendo te gebruiken om nieuw talent te ontdekken via de zoekfunctie van het platform.

Tot op heden heeft Jamendo meer dan 40.000 artiesten die hun muziek beschikbaar stellen op de applicatie, met een catalogus van meer dan 150.000 tracks en een aanwezigheid in meer dan 150 landen. Het Jamendo team bestaat uit ongeveer 20 mensen, gevestigd in Luxemburg, Parijs en Brussel, met verschillende posities open voor degenen die willen meewerken aan het project. De missie van het platform is om een andere manier van muziek luisteren op internet aan te bieden, een alternatief voor de klassieke betaalde downloadsites of illegale portals, om artistiek werk te verbeteren en de sharing economy te bevorderen.

Jamendo: hoe het werkt

De onafhankelijke muziekstreamingtoepassing biedt twee verschillende diensten, Jamendo Music voor online en offline luisteren en downloaden, terwijl Jamendo Licensing een betaalde dienst is waarmee gebruikers rechtenvrije muziek kunnen vinden, die ook commercieel kan worden gebruikt voor video’s, reclame en andere soortgelijke toepassingen. Jamendo Music heeft een online platform dat toegankelijk is vanuit elke webbrowser, anders kun je de Jamendo app downloaden uit de Google Play Store voor Android-toestellen of uit de App Store voor iOS-toestellen.

In de app is er meteen een modern en vrij intuïtief scherm, uiteraard niet zo geoptimaliseerd als dat van Apple Music of YouTube Music, maar toch aangenaam en gemakkelijk te gebruiken. In de eerste sectie staan een aantal suggesties voor gratis streaming en gratis downloads, en je kunt de track ook liken, delen met andere gebruikers of toevoegen aan je playlist. Met de filters kunt u muzieknummers zoeken op genre, de meest recente nummers of de populairste nummers.

Aan de onderkant van het scherm vindt u een scala aan speciale inhoud, waaronder veel thematische afspeellijsten, een sectie gewijd aan het ontdekken van nieuwe muziek en opkomende artiesten, met officiële Tunebox-radiostations. Het Jamendo personeel geeft ook altijd enkele muzikale aanbevelingen, zoals het suggereren van artiesten die net zijn toegetreden tot de gemeenschap, of de meest beluisterde tracks in de applicatie. Hoe dan ook, de beste manier om het platform te ontdekken is door te navigeren door de verschillende interne functies, gebruikmakend van de zoekoptie of de Spotlight-sectie om informatie en nieuwe interessante inhoud te vinden.

Natuurlijk kun je, wanneer je een artiest tegenkomt wiens muziek bij je past, interactief zijn, bijvoorbeeld door een bericht te sturen via de interne chat van de applicatie, of door hun sociale profielen op Facebook of Instagram te bezoeken. U kunt ook een recensie schrijven over het nummer, het album of de artiest, met een maximum van 250 tekens. Bij sommige muzieknummers op Jamendo kun je ook de songtekst bekijken, wat een handige manier is om met de artiest mee te zingen, of de woorden van de muziek in het Engels te lezen, met een tag die laat zien welke nummers lijken op het nummer dat je net hebt beluisterd.

Hoe registreer je je op Jamendo

Om gratis toegang te krijgen tot de muziekinhoud van Jamendo, hoef je je alleen maar te registreren, een heel eenvoudige handeling die maar een paar ogenblikken duurt. Vanaf het desktopplatform of de app hoeft u alleen maar uw e-mailadres in te voeren en een wachtwoord te kiezen, en vervolgens de naam te bepalen die u in de community wilt weergeven, uw geboortedatum en uw land van verblijf. Vervolgens kunt u via Mijn profiel een aantal accountinstellingen opgeven, zoals het toevoegen van een foto of het configureren van uw muzieksmaak.

Via Mijn afspeellijsten kunt u persoonlijke lijsten met nummers en genres maken, terwijl u, om een favoriet nummer te onthouden, gewoon naar Mijn favorieten kunt gaan, waar u alle opgeslagen nummers, gevolgde artiesten of afspeellijsten kunt vinden die tijdens het browsen zijn gemarkeerd. In de rubriek Berichten onder Spotlight is het daarentegen mogelijk interessante informatie te ontdekken over de verschillende Jamendo Music-diensten, zoals radiostations en thematische kanalen, of gedetailleerde artiestenkaarten met biografieën, gedeelde tracks en luistergegevens.

Hoe muziek downloaden op Jamendo

Alle gebruikers die gratis geregistreerd zijn op Jamendo kunnen muziek downloaden zonder te betalen, zolang het maar voor persoonlijk gebruik is. Om muziek te downloaden, hoeft u alleen maar in te loggen op het platform, een nummer te kiezen en op Gratis downloaden te klikken. Het audiobestand wordt dan in MP3-formaat op uw apparaat opgeslagen. Sommige tracks kunnen ook worden gelicentieerd, anders kunt u via de Jamendo Licensing-dienst tracks downloaden die vergelijkbaar zijn met de door u gekozen track, maar dan met de juiste licentie.

Hoe Jamendo Licensing werkt

Jamendo Licensing is de extra dienst die wordt aangeboden door het muziekstreamingplatform, via welke u een maandabonnement kunt betalen om tracks voor commercieel gebruik te downloaden. Het populairste plan kost 49 dollar per maand, met onbeperkte toegang tot meer dan 240.000 tracks uit Jamendo’s exclusieve catalogus. Dit is een geweldige oplossing voor een verscheidenheid aan professionals en bedrijven, zoals youtubers die achtergrondmuziek in hun video’s moeten opnemen, of social media managers die promotiecampagnes moeten produceren.

Ook muziek die van Jamendo Licensing wordt gedownload, kan worden gebruikt voor podcasts, online producties, advertenties en vele andere activiteiten, met de mogelijkheid om traditionele liedjes, thema’s, stemmingen en instrumentale tracks te vinden. Er zijn een aantal filters om het zoeken te vergemakkelijken, bijvoorbeeld om meteen upbeat muziek, epische muziek, muziek met een jazzy sound of muziek die geschikt is voor een actievideo, zoals het filmen van een bergwandeling met een GoPro voor publicatie op uw YouTube-kanaal weer te geven.

Met het Jamendo Licensing-abonnement zijn alle licenties voor het gebruik van de muziektracks inbegrepen, zodat u de gebruiksrechten krijgt en altijd volledig in overeenstemming bent met de auteurswet. Voor incidenteel of persoonlijk gebruik is er ook een eenmalige licentie vanaf $9,99, waarmee je de muziek kunt gebruiken voor niet-commerciële projecten, zoals een schoolvideo of een familiefilm, maar de licentie is slechts geldig voor één project.

Jamendo Licensing biedt ook licenties voor specifieke sectoren, waaronder gebruiksrechten voor de bioscoop, de mogelijkheid om kopieën van de muziek te maken, of om de muziek te gebruiken bij evenementen die voor het publiek toegankelijk zijn voor commerciële doeleinden. Hetzelfde geldt voor de opname van tracks in televisie-inhoud, met lokale, nationale of wereldwijde dekking, afhankelijk van het soort abonnement, met Standaard-, Uitgebreide-, Uitgebreide- of Volledige-licentieplannen. De kosten bedragen maximaal 299 dollar per maand voor de uitgebreide licentie, anders kunt u een offerte aanvragen voor het volledige pakket zonder beperkingen.

Hoe geld te verdienen met Jamendo

Jamendo Music heeft niet alleen als doel een gratis muziekstreaming- en download-app te bieden, het stelt onafhankelijke artiesten in staat geld te verdienen aan gedeelde tracks. Het platform stelt onafhankelijke artiesten in staat geld te verdienen aan de muziek die zij delen. Er zijn verschillende manieren om op het platform vergoed te worden, bijvoorbeeld door hun muziek op commerciële radiostations te laten horen, muziek van commerciële licenties te downloaden, of Jamendo’s muziek als wederverkoper aan te bieden.

Een van de diensten die Jamendo aanbiedt is de Content ID, een code waarmee je het gebruik van je gedeelde muziek op het platform kunt monitoren en betaling van royalty’s kunt vragen als de muziek zonder toestemming wordt gebruikt, bijvoorbeeld voor een YouTube-video. Voor muziek die via Jamendo Licensing wordt aangevraagd, betaalt de app een royalty van 65% aan de artiest voor elke verkoop. Je kunt je zichtbaarheid ook vergroten door nieuwe volgers te vinden en alternatieve kanalen om je muziek uit te zenden.