BMC Software gaat naar privé

BMC Software, in Duitsland vooral bekend van het vroegere Peregrine-product “Remedy”, wordt opgekocht. Particuliere investeringsmaatschappijen onder leiding van Bain Capital en Golden Gate Capital nemen alle beschikbare aandelen over voor $46,25 per stuk, of in totaal zo’n $6,9 miljard.

De deal is de op twee na grootste tot nu toe dit jaar, meldt onder meer persbureau Reuters. Het Amerikaanse bedrijf BMC Software heeft zijn Europese hoofdkantoor in Dublin en genereerde hier volgens Top1000.ie met ongeveer 90 werknemers in het boekjaar 2010/11 ongeveer 257,5 miljoen euro. De totale kasstroom in het lopende boekjaar, dat eindigt in maart 2014, wordt geraamd op 774 miljoen dollar.

Forrester-analist Peter O’Neill gaf onlangs op het evenement van BMC’s concurrent CA Technologies al aan dat BMC dit jaar niet zal overleven, niet in zijn huidige vorm. De reden: de cultuurverschillen, die vooral het gevolg waren van de overname van BladeLogics in 2008, en niet echt konden worden overwonnen. Sindsdien biedt BMC Software mainframe en een breed scala aan IT service management tools.

Het bedrijf praat dus al sinds vorig jaar over een buy-out, vooral onder druk van investeerder Elliott Associates LP, die de op een na grootste aandeelhouder is. Het heeft aangedrongen op een hogere aandelenkoers omdat BMC worstelt om zijn aanbod uit te breiden om de nieuwe uitdagingen van mobiliteit en cloud het hoofd te bieden.

Aanpak van de kwestie

Forrester-analist Peter O’Neill zegt:

“Voor zover kan worden voorzien, kan het privatiseren van BMC Software een investering zijn in de toekomst van het ITMS-aanbod. Voor BMC klanten lijkt de deal in ieder geval goed nieuws.

Zoals altijd is er echter ook een keerzijde aan de medaille. Zo kan bijvoorbeeld worden verwacht dat de onderneming haar aanbod en bedrijfsstructuur zal stroomlijnen. Dood hout moet weg. Maar dit kan een probleem worden voor de ene of de andere klant.

Voor de toekomst heeft BMC Software verschillende opties, waaronder dat alles min of meer bij het oude blijft, dat het geheel aan een ander bedrijf wordt verkocht – hoewel dit onwaarschijnlijk is – of dat het bedrijf in twee of meer delen wordt opgesplitst en stuk voor stuk van eigenaar verandert. Het laatste zou aannemelijk zijn, zij het speculatie van mijn kant.

Waarschijnlijk zal BMC Software zijn portefeuille op peil houden en zullen beleggers het bedrijf slechts een beetje afslanken, maar de groeicurve niet onderbreken. Want dat zou dom zijn – en investeerders zijn zelden dom.

Al met al ziet Forrester weinig risico’s voor het klantenbestand van BMC in de komende jaren. Maar zelfs dat blijft in het rijk van pure speculatie.

BMC-overnames in 2012

Zo heeft BMC Technologies afgelopen juli de specialist in mobiliteitsoplossingen Aeroprise overgenomen. De overname had voorheen voornamelijk mobiele oplossingen ontwikkeld voor de “BMC Remedy IT Service Management Suite”. Het bedrijf brengt beide oplossingen nu op de markt onder de productnaam “BMC Mobility for IT Service Management”.

De overname was de tweede overname binnen een paar maanden. Eind april heeft BMC de webapplicatiespecialist Coradiant gekocht. Het doel was de portefeuille voor “Dynamic Business Service Management” verder uit te breiden.

Nu ziet Bob Beauchamp, de in Houston gevestigde CEO van BMC Software, goede dingen in de privatisering: “Een privaat bedrijf worden biedt de mogelijkheid tot grotere flexibiliteit om strategischer te investeren en agressiever te innoveren.”

De tweede overname van BMC werd eind april gedaan.