TinyURL is een gratis dienst voor het verkorten van URL’s die korte, gedenkwaardige alias-URL’s voor bestaande webpagina’s produceert. Hiermee kunnen gebruikers een lange URL invoeren en een aangepaste parameter toevoegen om de verkorte URL te maken. Deze URL verwijst vervolgens naar de webpagina vanaf de oorspronkelijke URL. De verkorte URL verloopt nooit, dus zolang de bestemmings-URL dezelfde is, is de verkorte versie altijd functioneel.
Dit soort URL’s worden het meest gebruikt in e-mailcampagnes, posts op sociale media, gedrukte advertenties en andere marketinginspanningen waarbij een gemakkelijk te onthouden URL (of een URL met beperkte tekens) gunstig is om verkeer naar een specifieke pagina te leiden. Het is ook handig om UTM-parameters aan een link toe te voegen zonder ze voor het publiek duidelijk te maken.
Naast TinyURL zijn andere voorbeelden van URL-verkortingsservices Bit.ly, Rebrandly, Owl.ly, Cut.ly en Shorte.ST. In tegenstelling tot sommige van zijn concurrenten heeft TinyURL altijd al zijn functies gratis verstrekt. Sommige sociale mediaplatforms zoals Twitter en LinkedIn hebben ook inherente URL-verkortingsservices, maar gebruikers moeten een account aanmaken om een bericht op te stellen en toegang te krijgen tot die functies.
Geschiedenis van TinyURL
TinyURL werd in 2002 gelanceerd door Kevin Gilbertson, een webontwikkelaar die een manier zocht om links naar nieuwsartikelen te plaatsen zonder een omslachtige URL te hebben. Gebruikers waren oorspronkelijk niet in staat om aangepaste aliassen toe te voegen om hun verkorte URL’s meer impact te geven; die functionaliteit kwam pas in 2008. In de loop der jaren heeft TinyURL ook functies toegevoegd zoals een toolbar-extensie en link previews, maar heeft de gebruikersinterface identiek gelaten aan het oorspronkelijke ontwerp uit 2002.
TinyURL bereikte zijn toppopulariteit toen Twitter het gebruikte als zijn standaard tool voor het verkorten van links, totdat het in 2009 overschakelde naar Bit.ly. Tot op heden heeft TinyURL meer dan een miljard verkorte links gegenereerd.
TinyURL-risico’s
Net als andere URL-verkortingsservices, brengt TinyURL enkele risico’s met zich mee voor mensen die op links klikken die het heeft gegenereerd. TinyURL controleert de links die vanaf zijn site worden gegenereerd niet, dus tenzij linkvoorbeeld is ingeschakeld, is er geen manier om te verifiëren wat de omgeleide pagina zal zijn. Dit betekent dat cyberaanvallers schadelijke koppelingen kunnen verbergen die mogelijk virussen of andere inhoud bevatten die uw computer kunnen beschadigen. Evenzo kunnen gebruikers op links klikken die zijn vermomd met TinyURL om zich te realiseren dat de inhoud op de bestemmingspagina ongepaste of expliciete inhoud is.