Bestanden met de extensie “.VSD” worden gemaakt met Microsofts visualisatieprogramma Visio. Zij kunnen visuele objecten, teksten, links naar gegevensbronnen en andere gegevens bevatten.
VSD-bestanden bevatten stroomdiagrammen die gewoonlijk met Visio zijn gemaakt. Visio werd oorspronkelijk ontwikkeld door de Visio Corporation. Microsoft nam het bedrijf in 2000 over en integreerde de software min of meer in de Office-familie. Visio maakt echter geen deel uit van de eigenlijke Office-suite en kan alleen afzonderlijk worden aangeschaft.
Features van VSD-bestanden
Visio wordt voornamelijk gebruikt voor het maken van stroomdiagrammen, diagrammen en het visualiseren van concepten en bedrijfsprocessen voor veeleisende, professionele vakgebieden. UML-diagrammen en eenvoudige technische tekeningen kunnen er ook mee worden gemaakt. Voor de weergave van diagrammen en grafieken wordt gebruik gemaakt van vectorafbeeldingen, zodat de afgebeelde objecten vrij schaalbaar zijn in grootte. Een VSD-bestand kan ook worden geopend met programma’s als MS Visio Viewer, Coral Draw Graphics Suite of OmniGraffle voor MacOS, maar kan niet met elke software worden bewerkt.
Visio heeft verschillende sjablonen, hulpmiddelen en symbolen waarmee grafische voorstellingen kunnen worden gegenereerd. De voltooide diagrammen kunnen worden overgebracht naar andere documenten via slepen en neerzetten of als een op zichzelf staand VSD-bestand. Een bijzonder kenmerk is dat de vormen van de diagrammen, die zijn ingebed in sjablonen, kunnen worden gekoppeld aan Excel-tabellen of databases. Extra diensten in Visio maken het ook mogelijk dergelijke diagrammen op SharePoint-servers te presenteren zonder dat de software op de computers van de werknemers hoeft te worden geïnstalleerd.
Een VSD-bestand omzetten in PDF
Als een VSD-bestand moet worden omgezet in een PDF, heeft men een programma nodig zoals MS Visio Viewer, waarmee Visio-bestanden in ieder geval kunnen worden geopend. Met behulp van een convertor zoals PDF 24 Creator kunnen VSD-bestanden dan worden opgeslagen, afgedrukt en verzonden als PDF’s
.