Het einde van de bureautelefoon

De handel met DECT-telefoons loopt al jaren terug. Daarom probeert Gigaset zijn bedrijfsstructuur te reorganiseren. De focus ligt op netwerken: van slimme communicatie in de smartphone tot smart home en smart office.

Etymologisch gezien is het woord telefoon samengesteld uit het Griekse “tele” voor ver en “phone” voor geluid, toon, stem. Wie precies de “telefoon” in de 19e eeuw heeft uitgevonden, is omstreden. Eén ding is echter zeker: deze technologische ontwikkeling heeft een hele industrie doen ontstaan. Maar de telefoniemarkt bevindt zich al jaren in een crisis, zoals Klaus Weßing, CEO van Gigaset, weet: “Wij zijn 20 jaar geleden gestopt met de productie van draadgebonden telefoons.” En ook de DECT-telefonie is sinds 2015 over de hele linie aan het dalen, ook al heeft de Corona-crisis de zaken weer een flinke impuls gegeven. “We zaten vorig jaar plotseling op het platformniveau in DECT vanwege Corona. Dat hadden we niet verwacht,” legt Weßing uit. De Duitse fabrikant kan echter niet op zijn lauweren rusten, ook al is volgens eigen zeggen de “concurrentie geleidelijk aan het verdwijnen”. Daarom probeert Gigaset al enige tijd de teruglopende kernactiviteiten te compenseren door nieuwe bedrijfsgebieden uit te breiden, de nieuwe focus: slimme communicatie.

De moderne werkplek

Als het oorspronkelijke merk van Siemens Home and Office Communication Devices is Gigaset altijd actief geweest in het segment voor professionals. De fabrikant is dan ook van plan om in de komende jaren naast DECT-telefonie ook producten voor de moderne werkplek te ontwikkelen. Om de communicatie in het klassieke kantoor samen te brengen met de werkplek thuis, is Gigaset een partnerschap aangegaan met Unify. In het kader van deze overeenkomst zal Unify enerzijds de volgende eindapparatuurfamilie voor bureautelefoons verkrijgen, die wordt ontwikkeld door Gigaset. Anderzijds heeft Gigaset ook licenties verworven op de noodzakelijke softwarecomponenten en interfaces, die in de toekomst ook in haar eigen portfolio kunnen worden gebruikt. Volgens de homepage zijn de eerste producten gepland voor 2022.

Smartphones “Made in Bocholt”

Maar de weg van bureautelefoons naar mobiele communicatie loopt ook via de smartphone-activiteiten bij Gigaset. Met zijn smartphones, die sinds 2018 in het portfolio zitten, richt het bedrijf zich vooral op duurzame productie “Made in Germany” met zijn productiefabriek in Bocholt. “De eerste in zijn soort”, zo wordt in het interview benadrukt, want tot nu toe was er slechts één mobiele telefoon van Siemens met dit kwaliteitskeurmerk. “Als voormalige dochteronderneming van Siemens waren en zijn wij voor al onze producten Made in Germany”, benadrukt Weßing. “Waar gesproken wordt van Made in Germany, staat ook Made in Bocholt.”

Daarmee bedoelt de fabrikant in de eerste plaats de productie in Duitsland, in Bocholt – waar al sinds 1941 communicatieproducten worden vervaardigd. Gigaset richt zich op technische innovaties en duurzaamheid. Daarom worden niet alleen de produkten maar ook de produktie voortdurend verder ontwikkeld. “In de Gigaset-fabriek in Bocholt werken mens en machine samen in overeenstemming met de moderne Industrie 4.0-productie,” legt Weßing uit. Bovendien betrekt de CO2-vrije fabriek groene stroom en probeert ze water te besparen.

Dit gaat ook gepaard met een andere logistiek in de toeleveringsketen en samenwerking met lokale partners. Volgens Weßing ligt Bocholt in Noordrijn-Westfalen ook in het “centrum van Europa” en met Duitsland en Europa als belangrijkste afzetmarkt, zijn er dus kortere leveringsroutes. Natuurlijk moet de fabrikant ook componenten uit China betrekken, maar volgens hem is het duurzamer om alleen een geperste printplaat op te sturen dan smartphones die al klaar zijn voor verzending.

En het duurzaamheidsconcept komt ook tot uiting in het product zelf, want in tegenstelling tot sommige concurrenten is bijvoorbeeld de batterij van de Gigaset GS3 en GS4 vervangbaar en biedt de fabrikant een reparatieservice. “We leven in een wegwerpmaatschappij,” stelt Weßing. “Wij, aan de andere kant, willen herstellen wat werkt.” Bovendien bestaat de verzendverpakking voor 99 procent uit gerecycled materiaal, aangezien het bedrijf gebruik maakt van oud papier dat is gemaakt van grasvezels en dat zelfs kan worden gecomposteerd. Bovendien wordt zoveel mogelijk afgezien van plastic elementen. “En we planten een boom voor elke verpakking”, voegt Weßing toe aan de lijst van milieuvriendelijke maatregelen.

Smart Home

Een ander bedrijfsgebied dat ook profiteert van het duurzaamheidsconcept is het smart home. Het systeem van de fabrikant, dat meer dan 13 componenten omvat, is ook in Europa gehuisvest. “Cloud Made in Europe”, zoals Weßing het omschrijft. Een veiligheidsaspect dat veel gebruikers toejuichen. De portefeuille omvat de gebieden: veiligheid, comfort, energiebeheer en zorg. Bovendien is Gigaset van plan het smart home-systeem in de komende jaren te vereenvoudigen door een uniform platform voor de verschillende interfaces te creëren. De focus op netwerken zal de fabrikant dan ook langer vergezellen, vandaar dat zowel 5G- als WiFi 6-apparaten in de planning staan.