Hoe gebruik je Memoji op WhatsApp

Met de nieuwste versie van iOS kun je geanimeerde Memoji versturen, zelfs naar contacten die geen iPhone hebben. Gebruik gewoon Whatsapp. Zo doe je dat

Sinds Apple op 19 september 2019 iOS 13 uitbracht, worden de chats in smartphones over de hele wereld (ook die van Android) beetje bij beetje gevuld met een nieuw soort “smilies”: Memoji.

Exclusief voor Apple zijn Memoji de ‘ik’-versie, omdat ze onszelf voorstellen (of in ieder geval op ons lijken, als we het geduld hebben om de Memoji volledig aan te passen), en 3D van klassieke Emoji, en een evolutie van Animoji (smilies met dierenthema’s): het zijn driedimensionale tekeningen van onze gezichten, gemaakt door de nieuwste iPhones, die vanaf iOS 13 ook kunnen worden verzonden via apps van derden, zoals WhatsApp. En vanuit deze apps kunnen zelfs degenen die geen iPhone hebben, deze beelden vervolgens opslaan en delen met andere contacten.

Hoe maak je een Memoji op iPhone

Memoji zijn helaas exclusief voor Apple: alleen mensen met een iPhone (iPhone 6 of nieuwer, want iOS 13 is vereist) kunnen ze maken via de iMessage-app. Als je een oudere iPhone of een Android-smartphone hebt, kun je geen memoji maken: in het beste geval kun je een soortgelijke smiley maken met andere apps, zoals Zepeto of Samsung Emojii AR.

Maar laten we teruggaan naar hoe je een memoji op de iPhone maakt: nadat je de iMessage-app hebt geopend en op het menu met de drie puntjes hebt getikt, moeten we “Nieuwe memoji” kiezen. Vervolgens moeten we het gezicht aanpassen met huid- en oogkleur, de vorm van het gezicht, lippen, wenkbrauwen, tanden, baard en haar en andere “accessoire”-details zoals sieraden of hoeden.

Aan het eind van het proces wordt de uiteindelijke Memojii gemaakt: in 3D op de iPhone X, in 2D op alle andere Apple-smartphones. Met iPhone X en de 11-inch of 12,9-inch Pad Pro kun je geanimeerde Memojii maken. Als we klaar zijn met onze Memoji, kunnen we het resultaat naar onze vrienden sturen via WhatsApp (of andere instant messaging apps).

Hoe gebruik je Memojii op Android

Iedereen zonder iPhone kan dus geen Memoji maken. Maar alles is nog niet verloren. Je kunt een vriend met een iPhone met iOS 13 vragen er een of meer te maken en ze ons via WhatsApp toe te sturen. Wanneer we hem ontvangen, kunnen we hem net als elke andere sticker toevoegen aan het Emojii toetsenbord en hem hergebruiken wanneer we maar willen, in elke chat met elk van onze contacten.