Hoe gebruik je iCloud Keychain op iPhone en iPad

De iCloud Keychain is de native wachtwoordmanager voor iOS en macOS die je in staat stelt om credentials op het web op te slaan en te gebruiken met je iPhone, iPad en Apple computers

Hoewel het niet een van de “vitale” aanwijzingen is op het front van de bescherming van persoonsgegevens, wordt het gebruik van een verschillend wachtwoord voor elk account beschouwd als “goede praktijk” en daarom sterk aanbevolen. Als een wachtwoord van een andere account wordt gestolen, weet u in ieder geval zeker dat uw andere gegevens veilig zijn.

Het onthouden van alle wachtwoorden voor alle profielen die u hebt, is natuurlijk op zijn zachtst gezegd ingewikkeld: tussen e-mail, sociale netwerken, online bankieren en tientallen andere diensten zou u een enorm geheugen nodig hebben. Op dit punt komen wachtwoordmanagers in beeld: multiplatformsoftware (ze werken via de browser, op Windows pc en macOS, op Android- en iOS-smartphones) die in staat is al onze referenties op een beschermde en veilige manier op te slaan. En hoewel de keuze complex kan zijn, hebben de meeste iPhone- en iPad-bezitters een duidelijk omschreven voorkeur: iCloud Sleutelhanger.

Wat is iCloud Sleutelhanger

In eerste instantie geïntroduceerd op Apple computers met het Mac OS 8-besturingssysteem en vervolgens ook op iPhones vanaf iOS 7, is Sleutelhanger de native wachtwoordmanager voor alle apparaten die door het bedrijf uit Cupertino worden geproduceerd. Dankzij de integratie met iCloud, de cloudopslag- en synchronisatiedienst die is ontwikkeld door Apple ingenieurs, kun je met iCloud Sleutelhanger je wachtwoorden en gebruikersnaam direct online opslaan en beschikbaar hebben op alle apparaten met dezelfde Apple account (degene die is aangemaakt om apps en liedjes te downloaden uit iTunes en de App Store, natuurlijk).

Op deze manier hebt u toegang tot uw opgeslagen referenties vanaf uw pc, maar ook en vooral vanaf uw iPhone en iPad, zonder dat u telkens uw wachtwoorden en gebruikersnaam hoeft op te slaan op alle apparaten die u gebruikt.

Hoe activeert u iCloud Sleutelhanger op iPhone en iPad

Om Sleutelhanger op iPhone en iPad te activeren en zo de referenties op te slaan van de accounts die u het meest gebruikt, opent u de app Instellingen, klikt u op de banner met onze Apple ID en vervolgens op iCloud. In het nieuwe menu scrolt u naar beneden en kiest u onder de verschillende beschikbare items Sleutelhanger: om de iPhone wachtwoordmanager te activeren, draait u de schakelaar gewoon naar rechts. Tijdens de configuratie zal het systeem u vragen een wachtwoord – of een veiligheidscode – te creëren dat specifiek is voor de sleutelhanger: dit zal worden gebruikt om de dienst op nieuwe toestellen te activeren en dus om de reeds in het geheugen opgeslagen referenties te synchroniseren.

Op dit punt wordt de iCloud Sleutelhanger automatisch geactiveerd, met de vraag of we de gebruikersnaam en het wachtwoord van de verschillende diensten willen opslaan of de respectieve velden automatisch willen invullen telkens wanneer we verbinding moeten maken met ons e-mail- of Facebook-profiel.

Hoe wachtwoorden voor iCloud Sleutelhanger openen en opvragen

Eenmaal ingevoerd, worden de referenties zowel in de cloud van de gebeten appel opgeslagen, maar ook lokaal op het apparaat. Hiermee kunt u naar wachtwoorden gaan die zijn opgeslagen in iCloud Sleutelhanger en deze ophalen. Scroll in Instellingen naar beneden en klik op Safari: er wordt een nieuw venster geopend waarin u het menu-item Wachtwoord kunt zoeken: druk erop, voer de ontgrendelingscode van de telefoon in (of gebruik Touch ID) en u ziet een lijst met alle opgeslagen referenties die klaar zijn om te worden gebruikt met autoaanvullen. Door op de afzonderlijke items te drukken, gaat u naar het tabblad en vervolgens naar de combinatie van gebruikersnaam en wachtwoord.