Hoe gebruik je OK Google om berichten te versturen met Whatsapp of Telegram

Google Now, de assistent van Google, is een onschatbare helper. Hier is hoe je het activeert, en hoe je het gebruikt om berichten te sturen via messaging apps

Advertentie catchphrase en zeer nuttige functie, “OK Google” is het spraakcommando dat wordt gebruikt om Google Assistant te activeren, de virtuele assistent voor Android-apparaten. Zijn motto? Hoe meer je het gebruikt, hoe nuttiger het wordt, omdat het in staat is te ‘leren’: het onthoudt de smaak, zoekopdrachten en behoeften van de gebruiker en geeft antwoorden om daaraan te voldoen, alsof het een persoonlijke butler is.

Maar OK Google werkt niet alleen als ‘zoekmachine’: het beantwoordt onze vragen, verstuurt berichten, speelt muziek af, verkrijgt informatie over het weer, het verkeer of de status van een vlucht, stelt timers en alarmen in, vertaalt een zin, vindt een restaurant of een zaak in de buurt. Het is een echte assistent, die in staat is problemen op te lossen en antwoorden te geven.

Maar hoe gebruik je OK Google om berichten te versturen met Whatsapp of Telegram?

Hoe stel je Google Now in

Om Whatsapp-berichten te versturen met OK Google, moet je de Google Assistent hebben bijgewerkt naar de nieuwste beschikbare versie en moet de spraakbesturingsfunctie zijn ingeschakeld op je apparaat. Zodra dit is gedaan, opent u de Google-app, klikt u op Opties (de drie puntjes met het woord Meer, rechtsonder) en vervolgens op Instellingen. Dit opent het menu Spraak, waar u ervoor moet zorgen dat Spraakuitvoer is ingeschakeld en vervolgens op Voice Match klikt.

U activeert vervolgens de items Aanmelden met Voice Match en Persoonlijke prestaties op het vergrendelscherm, voordat u “OK Google” zegt bij de microfoon om de spraakassistent op te roepen, die vervolgens voor deze functie wordt ingeschakeld en u in staat stelt de telefoon te ontgrendelen (om berichten te versturen en toegang te krijgen tot e-mails, agenda, contacten en meer) zonder de telefoon ook maar aan te raken. Om te voorkomen dat u per ongeluk ontgrendelt met de stem van anderen, kunt u de functie Stemmodel activeren, zodat de smartphone alleen uw eigen stem herkent.

Gebruik OK Google om berichten te versturen

Om een Whatsapp-bericht te versturen met de Google Assistent, zeg je gewoon “OK Google” en vervolgens “Whatsapp-bericht versturen”; met spraakopdrachten kun je de velden Aan en Bericht invullen, de ontvanger selecteren en de tekst schrijven; zodra je klaar bent met het dicteren van de tekst, vraagt de Assistent of je het bericht wilt versturen, en hoef je alleen maar Ja te antwoorden om het bij de geselecteerde ontvanger te laten bezorgen.

Op dezelfde manier hoeft u, als u Telegram wilt gebruiken, alleen het commando “Telegram-bericht verzenden” te geven nadat u “OK Google” hebt geactiveerd. Ook in dit geval zal de assistent u vragen een ontvanger te selecteren uit de adressen die in uw adresboek zijn opgeslagen (u moet dus de exacte naam onthouden waaronder de contactpersoon is opgeslagen), vervolgens hoeft u alleen het bericht te dicteren en als u klaar bent, geeft u het commando Verzenden.

U kunt dus op elk moment en in elke situatie berichten verzenden via Whatsapp en Telegram (maar ook sms-berichten verzenden of telefoongesprekken voeren), zonder het apparaat te hoeven ontgrendelen en zelfs zonder het op te pakken. Een zeer handige optie wanneer u aan het rijden bent of wanneer u uw handen vol hebt, maar toch een mededeling moet doen of moet zoeken.