Android, gespreksopname komt: hoe het werkt

Google gaat een nieuwe tool uitbrengen om gesprekken rechtstreeks vanuit de Telefoon-app op te nemen. Dit is hoe het zal werken

De functie voor het opnemen van gesprekken binnen de Telefoon-app op Android-smartphones komt steeds dichterbij. De eerste geruchten kwamen begin dit jaar naar buiten, dankzij XDA-ontwikkelaars die in de broncode van de Phone-app aanwijzingen ontdekten voor gespreksopname. Nu hebben we directe bevestiging van Google, die een ondersteuningspagina heeft gelekt over hoe de tool zal werken.

Het grootste deel van Google’s aandacht gaat, logischerwijs, uit naar de privacy van gebruikers. Het opnemen van gesprekken heeft grote gevolgen voor de privacy en de veiligheid van de gegevens van de beller. Daarom analyseert Big G de regelgeving in alle landen, om het instrument alleen vrij te geven in landen waar het mogelijk is gesprekken op te nemen. De lijst van landen waar het zal worden uitgebracht is nog niet bekend. Om de nieuwe functie te gebruiken, moet je nog aan twee eisen voldoen: je hebt een smartphone nodig die is bijgewerkt naar ten minste Android 9.0 Pie en je moet de nieuwste versie van Google’s Telefoon-app downloaden.

Hoe gespreksopname werkt in de Telefoon-app

Het gebruik van gespreksopname op Android wordt uiterst eenvoudig. Op het scherm dat verschijnt nadat u een gesprek initieert in de Android Telefoon app, zal een nieuwe knop worden toegevoegd om de opname te starten. Het is niet nodig om extra apps of iets dergelijks te installeren.

Oproepen opnemen: privacybeperkingen

Zoals je zou verwachten, stelt Google ook enkele beperkingen in om de privacy van gebruikers te beschermen. Het opnemen van gesprekken heeft grote gevolgen voor de gegevensbescherming, met name die van de persoon met wie u spreekt.

Daarom zal de functie alleen in bepaalde regio’s beschikbaar zijn, overeenkomstig de privacywetgeving, en zal aan het begin en einde van het gesprek een geluid worden toegevoegd om de ontvanger te waarschuwen dat het gesprek wordt opgenomen. Bovendien wordt u de eerste keer dat u begint met opnemen gewaarschuwd voor de lokale privacywetgeving.

De opname van gesprekken wordt niet in de cloud opgeslagen, maar alleen in het geheugen van de telefoon.

Wanneer komt de nieuwe functie

Er is geen tijdlijn bekend voor de release van de nieuwe functie. Het zou in de komende weken kunnen komen, maar ook over een paar maanden. Google moet eerst de privacyregels in verschillende landen analyseren en dan beslissen wanneer de tool in de Phone app wordt geïmplementeerd. Het kan ook zijn dat het niet in Italië aankomt vanwege de privacyregels die in ons land gelden.