Hoe verwijderde WhatsApp-chats herstellen

Er is maar één manier om een verwijderde chat op WhatsApp te herstellen: ontdek hoe je dat doet op Android-smartphones en op iOS

Het kan gebeuren dat je per ongeluk een chat verwijdert van WhatsApp. Terwijl je wat instellingen probeert te veranderen, druk je per ongeluk op het prullenbak icoontje en het gesprek is voor altijd gewist. En daarmee ook alle berichten, foto’s, video’s en inhoud die je deelde. Voordat je begint te huilen en wanhopen over je fout, moet je weten dat het mogelijk is om van WhatsApp verwijderde chats te herstellen.

De procedure is heel eenvoudig en zelfs als je niet erg ervaren bent met de wereld van smartphones, duurt het slechts vijf minuten om te voltooien. Je moet echter geluk hebben en een WhatsApp-back-up hebben ingeschakeld, want alleen dan kun je je per ongeluk verwijderde WhatsApp-gesprekken herstellen. Backups zijn meestal ingeschakeld op alle accounts en kunnen worden beheerd in de instellingen. Als je deze gids leest, moet je er eerst voor zorgen dat deze functie is ingeschakeld en dat je ten minste eenmaal per week (elke dag zou beter zijn) een back-up maakt van WhatsApp. Hier lees je hoe je verwijderde WhatsApp-chats kunt herstellen op Android en iOS. 

Hoe verwijderde WhatsApp-chats herstellen op Android

Als je per ongeluk een gesprek hebt verwijderd of WhatsApp moet installeren op een nieuwe Android-smartphone, is het mogelijk WhatsApp-chats te herstellen onder één voorwaarde: je moet de back-upfunctie hebben ingeschakeld.

De Android-versie van WhatsApp maakt een back-up van gesprekken naar Google Drive. Om te controleren of de functie is ingeschakeld, start u de app, gaat u naar Instellingen en vervolgens naar Chat. Klik op “Chats back-uppen” om de datum van je laatste WhatsApp-back-up te controleren. Door te klikken op “Back-up maken naar Google Drive” kun je daarentegen instellen hoe vaak een back-up van WhatsApp moet worden gemaakt (wij raden aan de optie Dagelijks te kiezen).

Als je hebt gecontroleerd of er een back-up is, is het mogelijk het verwijderde WhatsApp-gesprek te herstellen. Om dit te doen, moet u de applicatie installeren op uw smartphone, met hetzelfde nummer en Google-account. Tijdens het installatieproces vraagt WhatsApp je of je gesprekken wilt herstellen met behulp van een reservekopie: je moet klikken op “De chatgeschiedenis herstellen”. Zodra je deze stap hebt voltooid, vind je al je chats terug op de startpagina van WhatsApp, zelfs de chats die je per ongeluk hebt verwijderd.

Hoe verwijderde WhatsApp-chats herstellen op iOS

De stappen om per ongeluk verwijderde WhatsApp-chats te herstellen op de iPhone lijken sterk op de bovenstaande. Ten eerste moet u een backup hebben van uw account, anders is het onmogelijk om de operatie te voltooien. Een van de verschillen met Android is de cloudruimte waar de back-up wordt opgeslagen: iOS maakt gebruik van iCloud.

Om te controleren of de WhatsApp-back-up actief is op je iPhone, ga je naar Instellingen, klik je op Chats en vervolgens op Back-up Chats. Controleer de datum van de laatste back-up en wijzig in dat geval de frequentie waarmee een back-up van chats wordt gemaakt naar uw iCloud-ruimte. Zodra je er zeker van bent dat de back-up recent is, kun je verdergaan met het herstellen van de verwijderde WhatsApp-chats.

Om dit te doen download je WhatsApp van de App Store en installeer je het op je smartphone. Tijdens de wizard koppelt u uw telefoonnummer en iCloud Apple ID. In de volgende stap klik je op “Herstel chatgeschiedenis” om alle WhatsApp-gesprekken die je hebt verwijderd te herstellen. Om er zeker van te zijn dat het proces succesvol was, controleer je of de verwijderde chats aanwezig zijn op je WhatsApp-startpagina.