Cashback, de overschrijving is aangekomen: hier is voor wie

De regering houdt haar beloften: zoals bepaald in het decreet van 30 juni 2021 zijn de eerste terugbetalingen van de staatscashback al verstuurd en ontvangen.

Vanmorgen werden sommige Italianen wakker voor een leuke verrassing: zij zijn de eerste gebruikers van het staatscashbackprogramma die de overschrijving met de terugbetaling, tot 150 euro, hebben ontvangen voor ten minste 50 geldige transacties met elektronische betaalmiddelen te hebben verricht. Andere gebruikers hebben de overmaking gisteravond al ontvangen.

De cashback-procedure van de Staat verloopt dus volgens schema. Wij hadden u reeds uitgelegd dat de terugbetalingen binnen 60 dagen na de afsluiting van de eerste cashback-periode zouden aankomen, zoals in het decreet is bepaald, en wij waren ervan uitgegaan dat de eerste terugbetalingen rond de feestdagen van augustus zouden aankomen. Wij hebben ons niet vergist: de uitbetaling is begonnen en het zal vermoedelijk enkele weken duren om alle overschrijvingen te verzenden, aangezien de gebruikers die recht hebben op terugbetaling 6.120.038 zijn. De vraag waar iedereen zich momenteel mee bezighoudt, is wie het eerst betaald zal worden en wie later. Er zijn verschillende hypotheses.

Cashback: de overschrijving

De verschillende sociale groepen gewijd aan Cashback en Super Cashback staan sinds een paar uur vol met screenshots: het zijn de schermen van de bank-apps van de gebruikers, waarop de inkomende overschrijving van Consap (het overheidsbedrijf dat de taak heeft gekregen om de premies te vereffenen) te zien is.

De reden van betaling is altijd dezelfde: “Cashback van de staat – van 01/01/2021 tot 30/06/2021”. Het bedrag varieert, afhankelijk van hoeveel de gebruiker heeft opgebouwd, maar heel vaak is het het maximum voor de periode van zes maanden (of in de buurt daarvan): 150 euro.

Cashback: wie krijgt het eerst betaald

Er is al een kleine controverse ontstaan onder de gebruikers van het terugbetalingsprogramma van de staat: wat is het criterium voor het uitbetalen van de subsidies? Wie wordt als eerste betaald?

Enkele gebruikers hebben gesuggereerd dat degenen die als eerste de drempel van 50 geldige transacties hebben bereikt, als eerste worden betaald, maar dit is een hypothese die we met zekerheid kunnen ontkennen: op een van de testaccounts die we voor Cashback gebruiken, is de overboeking al binnen, ondanks het feit dat de drempel van 50 transacties (opzettelijk) eind juni is bereikt, slechts een paar dagen voor het einde van het semester.

Een andere hypothese is dat de betalingen volledig willekeurig zijn: er is geen volgorde. Een andere hypothese is de alfabetische volgorde van de achternaam van de gebruiker.

Ten slotte is het ook mogelijk dat, gegeven dezelfde datum waarop de overmaking door Consap is verzonden, sommige gebruikers het geld later zullen ontvangen dan anderen: elke bank heeft verschillende overmakingstijden en het is aannemelijk dat sommige banken momenteel overbelast zijn met inkomende transacties.

Kortom, er zijn veel variabelen en er is geen echt antwoord op de vraag wie het geld eerder en wie later zal ontvangen. Maar het doet er niet toe: voor iedereen komen de restituties binnen en binnen een paar weken zullen de transacties voorbij zijn. Wat er met het Cashback-programma zal gebeuren, weet echter nog niemand.