Cashback, vanaf vandaag stop op klachten: wat gebeurt er nu

Stop op cashback-terugbetalingen: wat gebeurt er nu

Augustus 30 is een belangrijke dag voor wie heeft deelgenomen aan het Cashbackprogramma van de Staat: de termijn om in beroep te gaan bij Consap in geval van transacties die niet werden meegeteld, meegeteld en dan teruggedraaid wegens vermoedelijk “slim” gedrag, of meegeteld met het verkeerde terugbetalingsbedrag, is namelijk officieel verstreken.

Dit betekent dat elke klacht die vanaf vandaag naar Consap wordt gestuurd, automatisch in de prullenbak verdwijnt en niet eens in behandeling wordt genomen. Zo wordt, althans voor degenen die aan het initiatief deelnemen, de eerste en misschien enige zes maanden van de Cashback van de Staat officieel afgesloten met de uitbetaling van meer dan 6 miljoen restituties, voor maximaal 150 euro per stuk. Vandaag verstrijkt namelijk de termijn voor het verzenden van de subsidies: andere subsidies kunnen de komende dagen alleen worden verzonden in geval van een door de gebruiker verzonden en door Consap aanvaard bezwaarschrift, indien de gebruiker dankzij de hervatte transacties de minimumdrempel van 50 aankopen met elektronische betaling bereikt die nodig is om de terugbetaling vrij te geven. Zodra deze fase is afgesloten, gaat er een nog problematischer fase open: de fase die zal leiden tot de afsluiting van het eindklassement van de Super Cashback van 1.500 euro.

Cashbackklachten: wat gebeurt er nu

Consap heeft 60 dagen de tijd om het door de gebruiker ingediende beroep te beoordelen, via het speciale webportaal dat door hoc is gecreƫerd, en te beslissen of het wordt geaccepteerd of afgewezen. In het eerste geval worden de ontbrekende transacties teruggegeven aan de gebruiker, of wordt het onjuiste restitutiebedrag gecorrigeerd. In het tweede geval verandert er niets en blijft het aantal transacties, evenals het bedrag van de opgebouwde restitutie, hetzelfde.

Ook hier geldt dat 30 augustus de laatste dag is om de restituties over te maken: het decreet van 30 juni 2021 schrijft voor dat alle betalingen binnen 60 dagen na het einde van het eerste semester (d.w.z. 60 dagen na 30 juni) moeten worden verzonden. Dit betekent echter niet dat alle terugbetalingen vandaag zullen aankomen: elke bank heeft verschillende crediteringstijden, dus het is ook mogelijk dat een terugbetaling die op vrijdag 27 augustus of zelfs vandaag is verzonden, pas over een paar dagen op de rekening van de gebruiker wordt bijgeschreven.

Super Cashback-ranglijst: het echte probleem

Ordinary State Cashback was een horizontale maatregel, voor iedereen hetzelfde, waaraan iedereen kon deelnemen zonder zijn dagelijkse gewoonten al te zeer te verstoren: het was voldoende om contant geld te vervangen door een kaart en gemakkelijk 50 transacties in een periode van zes maanden te bereiken.

Het was echter een andere zaak als we het over Super Cashback hadden: in dit geval was het een echte wedstrijd tussen gebruikers, dus een spel met prijzen met winnaars en verliezers. Dit leidde tot de bekende problemen, zoals de vlaag van brandstofaankopen van een paar cent per stuk, alleen maar om transacties aan de IO-app-rekening toe te voegen. Veel van deze verdachte transacties werden geblokkeerd en teruggedraaid, waardoor sommige gebruikers in de ranglijst daalden.

Gebruikers die na verloop van tijd een klacht indienden bij Consap. Het is daarom niet uitgesloten dat we de definitieve ranglijst van Super Cashback pas zullen zien wanneer Consap klaar is met de verwerking van alle klachten, d.w.z. binnen de komende 60 dagen.