Cashback: waarom iemand de overschrijving niet heeft ontvangen

De terugbetalingsprocedures voor de Staat Cashback zijn al een paar dagen aan de gang, maar nog niet iedereen heeft de overschrijving ontvangen: bijna altijd is er geen reden tot ongerustheid, behalve in één geval.

Sinds 12 augustus is Consap begonnen met het maken van overschrijvingen voor de betaling van de gewone Cashback voor het eerste, en enige, semester van 2021: als gevolg daarvan, sinds 13 augustus, zijn de discussiegroepen op sociale netwerken gewijd aan deze maatregel van het Italië Cashless plan overspoeld met screenshots van de overdracht, maar ook met vragen: waarom heb ik de Cashback-overschrijving van de staat niet ontvangen?

Zo veel gebruikers beweren de 10% terugbetaling te hebben ontvangen, tot een maximum van €150, zo veel gebruikers raken ervan overtuigd dat er iets mis is met hun profiel op de IO app, of dat van een andere deelnemende emittent via welke ze zich hebben aangesloten bij het Cashback programma. In de overgrote meerderheid van de gevallen is dit niet het geval: er is geen probleem en het is slechts een kwestie van tijd: er zijn meer dan 6 miljoen gebruikers die moeten betalen en er is tijd tot het einde van de maand om dit te doen, dus is het normaal dat Consap enige tijd nodig heeft. Er is echter slechts één geval waarin er werkelijk een probleem is en dat de creditering van de terugbetaling verhindert: wij hebben ons vergist (of wij hebben niet aangegeven) in het IBAN waarop de Consap-overschrijving moet worden gestuurd. Hier leest u hoe u dit kunt controleren met IO en met de apps van de aangesloten emittenten.

Cashback-overboeking komt niet aan op IO-app

Laten we meteen één ding duidelijk maken, want het is een veelvoorkomend onderwerp van vragen op sociale netwerken: IO stuurt geen melding van Cashback-betaling, we vinden geen bericht om in de app te lezen. Dus voordat we alarm slaan, controleren we eerst uw bankrekening om er zeker van te zijn dat de terugbetaling niet echt is aangekomen.

Als dat niet het geval is, controleren we welke IBAN we hebben opgegeven voor de creditering, want die kan fout zijn. Om dit te doen, logt u in op de IO-app, opent u de sectie Portefeuille en tikt u op de sectie voor de eerste zes maanden Gewone Cashback.

In het tabblad dat wordt geopend, ziet u het bedrag dat u hebt gespaard, de felicitatie voor het bereiken van ten minste 50 geldige transacties en, net daaronder, de IBAN voor het tegoed. Dat is wat we moeten controleren: als het niet klopt, zal het geld nooit aankomen.

Als het IBAN verkeerd is, hoeft u alleen maar op “bewerken” te tikken en het juiste in te voeren. Er is geen andere procedure nodig: binnen enkele dagen wordt de Cashback-overboeking bijgeschreven.

Cashback-overboeking komt niet aan op andere apps

Het is mogelijk om deel te nemen aan het State Cashback-programma, zelfs zonder IO te gebruiken: sommige aangesloten emittenten (d.w.z. banken en fintechs die zich bij het initiatief hebben aangesloten) staan ons toe om deel te nemen door ons rechtstreeks vanuit hun app te registreren. Twee van de populairste voorbeelden in Italië zijn PostePay-kaarten (en apps) en Hype-kaarten.

Ook in dit geval wordt in de app geen bericht voor de betaling verzonden, maar alleen de gewone melding (als we meldingen voor inkomende overschrijvingen hebben geactiveerd). In tegenstelling tot IO is het in dit geval echter onmogelijk om een fout te maken in het IBAN: de bankrekening waarop het bedrag zal worden gestort, is in feite dezelfde als die welke aan de kaart is gekoppeld.

In gevallen als deze zit er dus niets anders op dan te wachten: het is slechts een kwestie van dagen, de Consap cashback-overschrijving zal arriveren.