Wat is Windows FX, het besturingssysteem dat niemand kent

Windows FX is een Linux distro met een grafische gebruikersinterface die erg lijkt op die van Windows 10. Hier leest u hoe u het installeert en hoe het werkt

Bent u de constante problemen door Windows 10-updates beu, maar hebt u niet de moed om van besturingssysteem te veranderen omdat u bang bent dat u problemen zult krijgen met de interfaceverandering? Dan is WindowsFX het juiste besturingssysteem voor u: het lijkt op Windows 10, maar het is eigenlijk Linux.

WindowsFX, dat onlangs versie 10.3 heeft bereikt en eigenlijk LinuxFX heet, is een Linux-distributie gebaseerd op Ubuntu 20.04, met een Cinnamon-desktopomgeving. Maar je zou het niet zeggen als je er naar kijkt, want de Braziliaanse ontwikkelaars van deze ‘Windows-achtige’ Linux distro hebben er alles aan gedaan om de grafische interface van het Microsoft besturingssysteem te reproduceren: het Start menu, de File Explorer, het bureaublad en zelfs de bureaublad achtergronden zijn moeilijk te onderscheiden van de originele Windows achtergronden.

WindowsFX: hoe te installeren

De installatie van WindowsFX is vergelijkbaar met die van andere Linux-distributies, maar het heeft een pluspunt: de eerste keer dat het besturingssysteem opstart, helpt de Helloa assistent u bij het installeren van de grafische stuurprogramma’s, het correct instellen van de schermresolutie en het afstellen van enkele andere fundamentele instellingshandelingen om aan de slag te gaan. Wat apps betreft, natuurlijk verteert WindowsFX alle Linux apps perfect, maar het heeft ook nog een ander pluspunt: via Wine kun je ook veel native Windows apps gebruiken en ze installeren via de respectievelijke .exe en .msi bestanden.

WindowsFX draait ook op ARM

Er is nog een laatste zeer interessant aspect van WindowsFX: het kan ook draaien op ARM hardware configuraties. Dit is een niet te onderschatten wapen, want de trend van de komende jaren is nu al duidelijk: ARM-processoren zullen steeds meer terrein winnen op X86/X64-architecturen, vooral voor mobiele apparaten, zozeer zelfs dat Microsoft al een eigen officiĆ«le versie van Windows “ARM Edition” heeft ontwikkeld.

Maar deze versie heeft, paradoxaal genoeg, een beperking ten opzichte van WindowsFX: het ondersteunt geen 64-bit apps in X64-architectuur. Dus als we WindowsFX vergelijken met Windows 10 ARM Edition, kunnen we bijna zeggen dat de kopie beter is dan het origineel.