Hoe controleer je het dataverbruik van je smartphone

Dezer dagen verbruiken apps en sociale netwerken veel data, maar gelukkig zijn er een paar eenvoudige handelingen die ons kunnen helpen voorkomen dat we in een mum van tijd zonder gigabytes komen te zitten

Dezer dagen worden smartphones steeds geavanceerder, en dankzij verschillende apps kunnen we zo ongeveer alles met onze telefoons doen. De prijs die je voor deze interactiviteit betaalt, is het hebben van een internetverbinding.

Spotify, Instagram of Netflix zijn maar een paar van de apps die de data in je telefoonabonnement verbruiken. Gelukkig kunnen we, om te vermijden dat we zonder snelle verbinding komen te zitten voor de vernieuwing van ons maandelijks aanbod, ons dataverbruik in real time opvolgen. Hoe kunnen we dit doen? Het is simpel, we gebruiken gewoon de apps van onze operator. Download in de Play Store of App Store de officiële app voor Wind/Tre, Tim of Vodafone, afhankelijk van de operator die bij onze kaart hoort. Zodra u de app hebt geïnstalleerd, gaat u naar het gedeelte Gegevensverbruik waar u uw resterende Giga ziet en een gedetailleerd rapport over uw recente verbruik.

Hoe controleert u uw apps

Zoals we al zeiden, zijn er bepaalde apps die meer verbruiken dan andere. Op uw smartphone kunt u nagaan welke het snelst de gegevens van uw tariefplan “verbranden” en u kunt ze tijdig blokkeren. Om de situatie te controleren, gaat u naar Instellingen, klikt u in het menu op Draadloos en netwerken en vervolgens op Gegevensgebruik. In de pagina die opent krijgen we een volledig rapport, bijna altijd in volgorde van verbruik, van de verschillende toepassingen die op de telefoon geïnstalleerd zijn. Of het nu WhatsApp, Facebook of Twitter is, we zullen bijna altijd sociale en messaging apps bovenaan de lijst zien staan. Als we ons het constante gebruik van deze diensten niet willen ontnemen, kunnen we ook de officiële “Lite”-apps downloaden, dat wil zeggen de lichtere apps die minder verbindingsgegevens verbruiken.

Data Saving on Android Nougat

Google heeft met Android Nougat, de nieuwste versie van zijn mobiele besturingssysteem, een zeer gebruiksvriendelijke functie geïntroduceerd voor het monitoren van de maandelijks verbruikte data. Met dit instrument zullen wij niet alleen de verschillende toepassingen monitoren die het meest verbruiken, maar kunnen wij ook blacklists en whitelists aanmaken. Op deze manier kunnen we een algemene of specifieke limiet instellen voor elke app, zodat we ze kunnen blokkeren of niet kunnen gebruiken zonder Wi-Fi zodra de maandelijkse drempel die we hebben ingesteld wordt overschreden. Om toegang te krijgen tot de functie, gaat u naar Instellingen, selecteert u Draadloos en netwerken en klikt u ten slotte op Gegevensgebruik. Door te klikken op het pictogram met drie verticale stippen rechtsboven: er wordt een menu geopend waaruit u Gegevensbesparing kunt selecteren.

Vorige Android-versies

Niet alle Android-smartphones hebben Nougat. Dus wat kunnen we doen om het dataverbruik te beperken en de apps te controleren die de meeste data verbruiken op deze apparaten. Simpel. Eerst volgen we de hierboven beschreven stappen en controleren we welke apps de meeste gegevens op onze telefoon verbruiken. Ga hiervoor naar Instellingen, dan Draadloos en netwerken en tenslotte Gegevensgebruik. Op dit punt beslissen we welke toepassingen we op de achtergrond blokkeren. Dat wil zeggen, om te voorkomen dat ze uit zichzelf opengaan. Om de blokkering te activeren gaan we naar Instellingen, dan terug naar Gegevensgebruik. Klik dan op Andere. Een grafiek laat ons zien hoeveel gegevens worden gebruikt wanneer de app op de voorgrond is en hoeveel op de achtergrond. Om de blokkering te activeren, selecteert u Achtergrondgegevens in de app uitschakelen

Waak op voor automatische updates

Google stelt automatische app-updates bijna altijd standaard in om de gebruikerservaring gemakkelijker te maken. Een handige oplossing, maar als het updaten van 10 of 20 apps begint als we onderweg zijn en met de dataverbinding aan zullen we veel data van het maandabonnement verbruiken. Apps bijwerken is belangrijk, maar je moet het wel altijd via Wi-Fi doen. Daarom kun je het beste naar de Google Play Store gaan en de optie Alleen automatisch updaten bij verbinding met Wi-Fi instellen.