Pakket met oplichterij, Postpolitie waarschuwt voor spamberichten

Een e-mail phishing campagne probeert gebruikersgegevens te stelen met spook inkomende pakketten. Zo kunt u zich verdedigen tegen deze poging tot oplichting

Er is geen uitstel, zelfs niet in de zomer. Zoals de Postpolitie via haar Facebook-account “Commissariato di PS Online – Italia” heeft gemeld, zijn Italiaanse internetgebruikers het middelpunt van een nieuwe poging tot e-mailzwendel door de gebruikelijke cybercriminelen die op zoek zijn naar gemakkelijk geld.

Zo valt te lezen in het bericht van het speciale orgaan van de Staatspolitie, ontvangen tienduizenden e-mailaccounts van Italiaanse gebruikers berichten van bedrijven die gespecialiseerd zijn in pakketbezorging. Dit is duidelijk een goed georchestreerde phishing-campagne met verschillende soorten berichten. In sommige gevallen wordt contact opgenomen met de gebruiker omdat bepaalde gegevens ontbreken die nodig zijn om de verzending van het pakket te voltooien; in andere gevallen wordt de gebruiker gevraagd zijn gegevens te bevestigen voor een pakket dat nog moet worden gevalideerd. Welk bericht u ook ontvangt, het is zeer kort en bondig, geschreven in redelijk goed Italiaans.

Hoe kunt u zich tegen phishing-e-mails verdedigen

Ondanks de taalfactor – waarmee u vaker wel dan niet een onderscheid kunt maken tussen een ‘legitieme’ e-mail en een online zwendel – hebt u nog een aantal ‘kaarten om uit te spelen’ om niet in de val te lopen en uzelf tegen phishing te verdedigen. In de eerste plaats, als u onlangs geen aankopen hebt gedaan, verwijdert u de e-mail onmiddellijk: geen enkele koerier zal contact met u opnemen als hij eigenlijk geen pakje te leveren heeft. Als u op een pakket wacht, neem dan contact op met de verkoper en vraag hem of haar rechtstreeks of er een probleem is met de zending of dat het gewoon een “lokbericht” is van hackers en piraten die op zoek zijn naar gegevens.

Ook moet worden opgemerkt dat het contact met de verzendbedrijven meestal per telefoon verloopt en niet per e-mail. Probeer, voordat u op een link klikt en uw persoonsgegevens verstrekt, contact op te nemen met de klantenservice van het bedrijf dat de e-mail kennelijk heeft verzonden en controleer of het in de e-mail vermelde traceernummer overeenkomt met een aan u geadresseerd pakje.