Stap voor stap: Windows 11 resetten na een crash of virusinfectie

Als Windows 11 na de installatie niet meer werkt of onbruikbaar is geworden door een malware-infectie, kan het met on-board tools worden hersteld. Onze gedetailleerde stapsgewijze handleiding laat u zien waar u rekening mee moet houden.

Er zijn verschillende manieren om Windows 11 te resetten als het besturingssysteem niet meer werkt. Als Windows 11 bijvoorbeeld niet meer opstart, kan het herstel worden uitgevoerd via de opties voor computerherstel. Deze worden automatisch gestart als het besturingssysteem drie tot vier keer niet goed start.

Maar het systeem kan ook binnen Windows 11 worden gereset. Daarbij is het ook mogelijk om gegenereerde gegevens te laten wissen. Na de reset is Windows 11 dan in de afleveringstoestand. De nodige installatiebestanden kunnen ook rechtstreeks van de cloud worden gedownload. Alle stappen voor dit proces vindt u in de afbeeldingengalerij bij dit artikel:

Start Systeemherstel vanuit Windows 11

Om Windows 11 opnieuw in te stellen terwijl het actief is, wordt de app Instellingen opgeroepen. Via het menu item “Systeem”, kan de instelling “Herstel” gevonden worden. “Terug” kan worden gebruikt om van Windows 11 terug te schakelen naar Windows 10 als de de-installatiebestanden nog beschikbaar zijn op het systeem.

Om de PC te resetten, is de “Reset PC” knop beschikbaar. Dit start een wizard die helpt bij het resetten. In de volgende stap kunnen gebruikers kiezen of Windows 11 moet worden hersteld naar de toestand waarin het werd afgeleverd (“Alles verwijderen”) of dat geïnstalleerde programma’s, gegevens en instellingen moeten worden behouden (“Mijn eigen bestanden behouden”). Als Windows 11 niet meer naar behoren werkt, is de keuze “Alles verwijderen” waarschijnlijk succesvoller.

Bij het opnieuw instellen heeft Windows 11 de installatiebestanden nodig. Met de knop “Cloud Download” kunnen ze rechtstreeks van Microsoft op het internet worden gedownload. Als alternatief kunnen ook lokale gegevens worden gebruikt. De optie “Lokale herinstallatie” is hiervoor beschikbaar. Bij het downloaden moet ervoor worden gezorgd dat er ten minste 4 GB vrije ruimte op de pc beschikbaar is.

Instellingen later wijzigen of teruggaan naar Windows 10

Voordat de wizard begint met het resetten, verschijnt er nog een keer een overzicht en gebruikers kunnen op dit punt nog wijzigen of de pc volledig moet worden gereset of dat bestanden moeten worden behouden. In de volgende stap informeert Windows de gebruiker dat de installatie van updates niet ongedaan kan worden gemaakt. Dit betekent dat als de computer is bijgewerkt van Windows 10 naar Windows 11, het niet langer mogelijk is om terug te keren naar Windows 10 na het resetten van Windows 11. Daarom kan het hier zinvol zijn om terug te keren naar Windows 10 in plaats van Windows 11 te resetten en zo uw weg terug naar Windows 10 te blokkeren. We hebben deze procedure beschreven in het reeds geciteerde artikel.

Als de volledige reset niet is geselecteerd, maar de bestanden en apps moeten worden behouden, is het ook mogelijk om in de instellingen te controleren welke apps toch opnieuw moeten worden geïnstalleerd. Als alle vragen van de wizard zijn beantwoord, begint de wizard met zijn werk en wordt Windows 11 opnieuw ingesteld. Daartoe moet op de knop “Reset” worden geklikt. Vanaf dit moment, kan het proces niet meer gestopt worden. Als opnieuw opstarten noodzakelijk is, start de wizard Windows automatisch opnieuw op. Na de reset kan Windows 11 opnieuw worden ingesteld.

Rest Windows 11 via computerherstelopties

Als Windows 11 niet meer opstart, kan de reset ook worden gestart via de computerherstelopties. Na de derde of vierde keer foutief opstarten, start Windows 11 de automatische reparatie. Met “Geavanceerde opties” zijn hier verschillende hulpmiddelen voor herstel beschikbaar.

In de geavanceerde opties is de “Probleemoplossing” beschikbaar. Hierachter zitten verschillende hulpmiddelen voor het herstellen van Windows 11. Om Windows 11 opnieuw in te stellen, wordt de optie “Deze PC opnieuw instellen” geselecteerd in “Problemen oplossen”. Extra herstelfuncties zijn beschikbaar onder “Geavanceerde opties”. Onder “Updates verwijderen” is het bijvoorbeeld mogelijk om terug te schakelen van Windows 11 naar Windows 10.

Als er systeemherstelpunten zijn gemaakt, kunnen deze worden geactiveerd via “Systeemherstel” en worden gebruikt voor herstel. Wanneer u “Reset deze PC” selecteert, zijn dezelfde opties beschikbaar als bij het resetten van Windows 11 rechtstreeks vanuit het besturingssysteem. Er is ook de mogelijkheid om rechtstreeks vanuit de cloud te downloaden. Hiervoor moet de computer met het internet zijn verbonden.

Bij het resetten via de opties voor computerherstel kan ook worden gekozen of de pc in eigen bezit moet blijven (Alleen mijn bestanden verwijderen) of dat de pc aan andere gebruikers moet worden gegeven (Schijf volledig opschonen). Met de tweede optie verwijdert Windows 11 de bestanden op een betrouwbaardere manier. Na het succesvol downloaden van Windows 11 en het resetten van het besturingssysteem, start Windows 11 opnieuw op in zijn oorspronkelijke staat. Als er virussen of ransomware op de PC waren, worden deze bestanden ook verwijderd.