Wat zijn de handigste extensies voor Google Chrome

Google Chrome behoeft zeker geen introductie. We hebben het tenslotte over de meest gebruikte browser ter wereld, die in betrekkelijk korte tijd het vertrouwen van miljoenen mensen heeft weten te winnen. Dit succes is zeker verdiend en vloeit voort uit verschillende factoren. In de eerste plaats is het een instrument dat is gemaakt door de kolos uit Mountain View, en dus veel publiciteit krijgt bij een van de reuzen van het web. Bovendien laadt het bijzonder snel pagina’s en inhoud, heeft het een aantrekkelijke en intuïtieve gebruikersinterface, en ondersteunt het alle meest geavanceerde webstandaarden.

Niet te vergeten dat het volledig compatibel is met de belangrijkste desktop- en mobiele platforms, voor gegevens en informatie die altijd gesynchroniseerd zijn. Niet alleen dat, maar we mogen ook de hoge mate van aanpasbaarheid niet onderschatten, zowel op esthetisch gebied, met behulp van thema’s en pictogrammen, als op het gebied van functionaliteit, dankzij de zogenaamde extensies. Het zijn precies deze extensies die de hoofdrol spelen in deze gids, waarin we de beste Chrome-extensies zullen verkennen die u kunt downloaden om de gebruikservaring van Google’s kenmerkende browser te verbeteren.

Wat zijn Google Chrome-extensies

Voordat we samen ontdekken wat de beste Chrome-extensies zijn om te installeren, is het goed om te begrijpen wat deze waardevolle hulpmiddelen zijn die beschikbaar worden gesteld door Google zelf en door fabrikanten van derden. Heel eenvoudig gezegd zijn extensies kleine softwareprogramma’s die rechtstreeks in de browser worden geïnstalleerd en de functionaliteit ervan uitbreiden.

Om te beginnen is het belangrijk om te beseffen dat het niet nodig is om alle beschikbare extensies te installeren en te gebruiken: integendeel, het advies is om u alleen te richten op die extensies die echt nuttig zijn voor onze behoeften, waarbij u in gedachten moet houden dat elke addon die aan de browser wordt toegevoegd, een toename van de systeembronnen in termen van RAM met zich meebrengt.

Meer nog, niet alle Chrome-extensies zijn volledig betrouwbaar, met name op het gebied van privacy. Om te kunnen werken, hebben zij specifieke machtigingen nodig, die meer of minder geavanceerd kunnen zijn en volledige toegang hebben tot browsing-gegevens. Het is daarom raadzaam om dergelijke componenten alleen te installeren als we 100% overtuigd zijn van hun herkomst.

Zoals u zelf al zult hebben begrepen, zijn extensies die rechtstreeks door Google en andere bekende bedrijven zijn geproduceerd, in de meeste gevallen uiteraard betrouwbaar te noemen. De betrouwbaarheid van uitbreidingen die door onafhankelijke ontwikkelaars worden aangebracht, moet echter worden gecontroleerd aan de hand van online beschikbare informatie. Een mogelijke stap voorwaarts is het gebruik van open source extensies, d.w.z. extensies waarvan de broncode vrij beschikbaar is voor iedereen die daartoe in staat is.

Dit is de enige manier om de functies en het nut van afzonderlijke tools te analyseren en tegelijkertijd de aanwezigheid van illegale doeleinden te voorkomen. Tot slot zijn de extensies officieel alleen beschikbaar voor de desktopversies van Google Chrome, d.w.z. Windows, macOS en Linux. Helaas kunnen ze niet worden gebruikt op mobiele versies van de Big G-browser.

De beste extensies voor Chrome

Dit gezegd hebbende, kunnen we ons nu gaan verdiepen in het universum van de beste Chrome-extensies. Degenen die echt de moeite waard zijn om te installeren op uw vertrouwde webbrowser. Zoals reeds gezegd, is het niet de bedoeling ze allemaal te installeren, maar te bepalen welke het meest geschikt zijn voor onze specifieke behoeften. De onderstaande lijst bevat addons van verschillende fabrikanten en met een verscheidenheid aan functies, die Google Chrome echt completer kunnen maken voor elk type gebruiker.

Niet alleen dat, naast de bekendste, is er ook een ruimte gewijd aan de minder bekende, die waardevolle bondgenoten kunnen blijken te zijn tijdens het browsen. In het algemeen kunnen we echter, als we een online dienst of toepassing regelmatig gebruiken, de naam ervan opzoeken in de Chrome Web Store en de officiële extensie downloaden, indien beschikbaar.

LastPass – wachtwoordbeheerder

Een wachtwoordbeheerder is een must onder de beste Chrome-extensies. Onder de vele goede diensten die soortgelijke functies bieden, steekt LastPass er met kop en schouders bovenuit, vooral effectief voor het opslaan en verbergen van al onze toegangsgegevens tot de verschillende sites die we gewoonlijk bezoeken.

Het doel van een addon van dit type is om wachtwoorden voor verschillende accounts altijd anders en moeilijk te maken, die bovendien niet uit het hoofd hoeven te worden onthouden. LastPass voert ze zelf voor u in, wat uw leven gemakkelijker en vooral veiliger maakt.

HTTPS Overal

Iedereen van ons zal wel eens een website zijn tegengekomen die niet goed beveiligd is. HTTPS Everywhere is een van de extensies van Google Chrome die kan helpen bij dit probleem. Het programma stelt ons in staat de navigatie te forceren op sites die als onveilig zijn geclassificeerd, zodat de veiligste versie van de pagina waarin we geïnteresseerd zijn kan worden gebruikt, d.w.z. de versie die gebruik maakt van het HTTPS-protocol. De extensie moet altijd op de achtergrond actief blijven en is heel eenvoudig te downloaden en te installeren.

The Great Suspender

Een van de vele zeer nuttige extensies van Chrome is The Great Suspender, ontworpen voor rommelige gebruikers. De addon, niet verrassend, blijkt zeer waardevol te zijn wanneer we gewend zijn om meerdere tabbladen tegelijk te doorbladeren, waardoor veel bronnen van ons apparaat worden gebruikt. Met de Great Suspender kunt u een tabblad pauzeren en geheugen vrijmaken voor geladen gegevens. Natuurlijk kunnen we met de extensie de actietijd vrij instellen, en om het normale browsen op de site te hervatten, hoeven we alleen maar de pagina opnieuw te laden of direct op het pauzepictogram te klikken.

Grammarly

Grammarly is niet zomaar een Chrome-extensie. Het is ook voor iedereen beschikbaar als een standalone applicatie of als een directe dienst op de website. Gebruikt op Google Chrome, controleert het alle teksten die we in het Engels schrijven en corrigeert ze voor ons. Het meest interessante aspect is dat de correctie zich niet beperkt tot het schrijven van een bepaald woord, maar op de gehele tekst.

De addon zal ons dan voorstellen om de zin op een betere manier te herformuleren, waardoor het de juiste zin en intonatie krijgt. We kunnen ook kiezen om de toon van de tekst te veranderen van formeel, vriendelijk of neutraal, evenals het schrijven in klassiek Brits, Amerikaans of Canadees Engels te selecteren.

Session Buddy

In de lijst van de beste Chrome-extensies moeten we ook Session Buddy vermelden, waarmee we onze webbrowsing-sessie kunnen opslaan. Dit hulpmiddel is erg handig wanneer alle tabbladen die we open hebben staan op de browser onmisbaar zijn voor ons werk. Wij kunnen bijvoorbeeld een surfsessie opslaan terwijl wij een bepaalde zoekopdracht uitvoeren. Bovendien heeft de addon een systeem voor het synchroniseren en exporteren van een backup, zodat we deze sessies gemakkelijk naar een andere computer kunnen verplaatsen.

Dark Reader

Dark Reader is het juiste hulpmiddel voor diegenen onder ons die de mogelijkheid op prijs stellen om in donkere modus te navigeren op elke pagina die we maar willen. De extensie wordt gebruikt om een webpagina te transformeren en een handmatige donkere modus te activeren. De werking is zeer eenvoudig en doeltreffend, met een zeer aangenaam visueel effect dat niet interfereert met sites die al een native donkere modus hebben, zoals YouTube of de desktopversie van Facebook. Er is ook ruimte voor maatwerk door bepaalde parameters aan te passen, zoals contrast, helderheid en grijstinten.

MyBib

Studenten, vooral universiteitsstudenten, zullen MyBib zeker waarderen onder de verschillende extensies die van Google Chrome kunnen worden gedownload. Het is dan ook niet verwonderlijk dat dit instrument wordt aanbevolen voor wie online opzoekingen moet verrichten en snel een site moet citeren en aan de bibliografie toevoegen. Zodra het juiste formaat is gekozen, wordt een reeds opgemaakte tekst aangemaakt, die in uw document kan worden gekopieerd en geplakt.

Hunter

Naar Hunter, gewijd aan degenen die contact willen opnemen met de klantenservice van een site, maar geen referenties op het net kunnen vinden. Als er geen contacten zijn, scant de extensie het web om alle e-mails te identificeren die aan die pagina zijn gekoppeld. Het werkt niet 100% op alle sites, maar het is effectief in de meeste situaties, waardoor ons leven gemakkelijker wordt en een mogelijk vruchteloze zoektocht wordt vermeden.

Picture-in-Picture Extension

Een van de beste Chrome-extensies die Google heeft gemaakt, is Picture-in-Picture Extension, waarmee u de Picture-in-Picture- of PiP-modus kunt activeren voor video’s die in de browser worden afgespeeld. Dit betekent dat u gemakkelijk naar andere tabbladen of zelfs andere toepassingen kunt overschakelen terwijl de video wordt afgespeeld, in een kleiner kader dat u gemakkelijk op uw scherm kunt verplaatsen.

User Agent Switcher

De Google Chrome-extensie User Agent Switcher is handig wanneer u de site die u bezoekt, wilt laten geloven dat uw browser een andere is dan de browser die u daadwerkelijk gebruikt. Het is een zeer handig hulpmiddel wanneer u door zeer oude portals moet navigeren die alleen perfect compatibel zijn met Internet Explorer, dat nu op de lange baan is geschoven en is vervangen door het snappere Microsoft Edge.

Andere Chrome-extensies

Ter afsluiting van de roundup van de beste Chrome-extensies, volgen hier nog een paar betrouwbare en functionele namen. Van OneTab, waarmee u uw open tabbladen kunt groeperen in een enkele pagina en ze op een later tijdstip opnieuw kunt openen, om zo het RAM-verbruik van Google te beperken; langs BlockSite, waarmee u de toegang tot ongewenste sites kunt blokkeren, en Video DownloadHelper, een Chrome-extensie voor het downloaden van video’s die op een webpagina worden afgespeeld; en vervolgens bij Pushbullet, waarmee u bestanden kunt uitwisselen met Android, meldingen van uw smartphone/tablet op uw pc kunt ontvangen en er direct vanaf uw computer op kunt reageren.