Uitstel van betaling is een vorm van uitstel van betaling voor de vorderingen van een schuldeiser op een schuldenaar. In dit geval blijft de vordering geldig, alleen de aflossingsdatum wordt contractueel gewijzigd. Uitstel van betaling wordt alleen op aanvraag verleend.
In het bedrijfsleven wordt het verlenen van uitstel van betaling tussen zakenpartners die tot dusver een vertrouwensrelatie met elkaar hebben gehad, min of meer als een gebod van billijkheid beschouwd, vooral als de liquiditeitsproblemen van de debiteur niet aan hem te wijten zijn en een einde binnen afzienbare tijd te verwachten is.
Het hoeft niet noodzakelijkerwijs om geldelijke betalingen te gaan. Ook in de particuliere sector kan de levering van goederen of de verrichting van diensten worden uitgesteld. In eerste instantie gaat het om een vrijwillige beslissing van de schuldeiser waarbij de vervaldag of de datum van betaling door middel van een wederzijds akkoord naar een andere datum wordt verschoven.
Meer dan een “daad van barmhartigheid”
Tijdens de uitstelperiode is er geen sprake van wanbetaling, zodat van de schuldeiser geen achterstandsrente kan worden gevorderd. Hij kan echter wel uitstelrente in rekening brengen.
Uitstel tussen een belastingschuldige en de belastingdienst
In de belastingwetgeving wordt onder uitstel verstaan het uitstellen van de belastingvordering tot een andere aflossingsdatum in de toekomst. Anders dan in het verbintenissenrecht is dit een administratieve handeling, ongeacht of het verzoek om uitstel door de belastingdienst wordt ingewilligd of afgewezen.
Op grond van § 222 van het Duitse belastingwetboek kan de overheid haar vorderingen uit hoofde van een belastingschuldverhouding geheel of gedeeltelijk uitstellen, indien enerzijds de invordering op de vervaldag voor de schuldenaar een bijzondere last zou betekenen en anderzijds tegelijkertijd de vordering als geheel niet in gevaar komt.
Uitstel tegen zekerheid
In de regel wordt uitstel alleen verleend op speciaal verzoek en tegen zekerheidsstelling door de schuldenaar, bijvoorbeeld een hypotheek. Zij wordt geacht te zijn uitgesloten indien de schuldenaar belastinginhoudingen inhoudt of bedragen int die belasting omvatten. De belastingdienst rekent rente aan voor de duur van het uitstel, die niet automatisch hoeft te worden aangepast, zelfs niet wanneer de schuld vervroegd wordt afgelost.