Wat is OS X El Capitan?

OS X El Capitan is versie 10.11 van Apple Computer’s Mac OS X-besturingssysteem voor Macintosh desktop-, laptop- en servercomputers, en dient als de opvolger van OS X Yosemite. OS X El Capitan werd begin juni 2015 geïntroduceerd op de Worldwide Developers Conference (WWDC) van Apple in 2015, samen met iOS 9, met officiële beschikbaarheid voor beide besturingssystemen later dat najaar.

El Capitan is de twaalfde update voor Mac OS X, na eerdere updates voor het besturingssysteem: Cheetah (v10.0), Puma (v10.1), Jaguar (v10.2), Panther (v10.3), Tiger (v10.4 .10.5), Leopard (v10.6), Snow Leopard (v10.7), Lion (v10.8), Mountain Lion (v10.9), Mavericks (v10.10) en Yosemite (vXNUMX).

Beginnend met de Mavericks-release, liet Apple de grote kat-gebaseerde nomenclatuur van OS X-releases vallen en lanceerde een nieuwe reeks namen op basis van locaties in Apple’s thuisstaat Californië. OS X El Capitan is genoemd naar een bekende verticale granieten rotsformatie in het Yosemite National Park.

Wat is er nieuw in El Capitan?

Verbeteringen in OS X El Capitan zijn grotendeels gericht op prestaties en gebruikerservaring in plaats van op belangrijke nieuwe functies. Met El Capitan heeft Apple de Mission Control windows management tool en de Spotlight search tool opnieuw ontworpen, en het heeft kern-apps zoals Mail, Notes en Maps in het hele besturingssysteem verbeterd.

Onder de nieuwe functies in de El Capitan-release zijn de Split View-functionaliteit voor het naast elkaar weergeven van twee full-screen applicaties, Pinned Sites in de Safari-webbrowser en ondersteuning voor Metal grafische technologie. El Capitan introduceerde ook een nieuw systeembreed lettertype genaamd San Francisco.

Mac OS X El Capitan’s opvolger, macOS Sierra, debuteerde in de herfst van 2016.