Samen met Claus Boyens als nieuwe COO heeft de Dogado Groep zich heel wat doelen gesteld. Naast verdere overnames staan ook het portfolio en de marktplaats op de agenda van de hostingprovider. Voor de nieuwe co-partner is het vooral belangrijk om de behoeften van zijn klanten te begrijpen.
Claus Boyens is sinds drie maanden de nieuwe COO en co-partner bij de Dogado Group. In een interview met IT-Business gaven hij en CEO Daniel Hagemeier inzicht in de plannen voor de toekomstige ontwikkeling van de clouddienstverlener en benadrukten zij de noodzaak van individuele klantenondersteuning.
Talent en ervaring meenemen
Met ongeveer 200.000 klanten in de DACH-regio is Dogado een van de grootste hostingproviders in Duitsland en speelt het een actieve rol bij de consolidatie van de hostingmarkt. Inmiddels heeft het in Dortmund gevestigde bedrijf zo’n 20 bedrijven overgenomen en in de Dogado Group geïntegreerd, waaronder niet alleen grotere concurrenten zoals Busymouse, Alfahosting en Checkdomain, maar ook kleine bedrijven zoals de webhoster Hostloco.
De segmentatie van de overgenomen bedrijven in specifieke gebieden speelt een doorslaggevende rol in de strategie van de Dogado Group: “Met Busymouse hebben we bijvoorbeeld het juiste contact voor systeemhuizen. Bij Checkdomain gaat het vooral om domeinen, en bij Dogado weer om de digitale werkplek en ook websites. Dit helpt ons om de overgenomen ondernemingen optimaal te integreren. We willen geen lappendeken van merken creëren, maar een eengemaakt bedrijf,” legt Hagemeier uit.
Voor Dogado gaat het bij de overnames niet alleen om bedrijfsgroei, maar ook om het verwerven van knowhow. De bedrijven die de groep overneemt zijn geen eenmanszaken, zegt Boyens, maar er zitten vaak ervaren technische experts bij. “Wij hechten veel belang aan het motiveren en optimaal benutten van het talent dat wij via de overnames aan boord halen. In mijn ogen is dit een absoluut unique selling point van de Dogado Group: niet alleen acquisitie van business, maar ook van talent.”
Individuele oplossingen in plaats van massaverwerking
Naast verdere acquisities wil Dogado “de volgende groeifase bereiken en haar aanbod verder professionaliseren”, vervolgt Boyens. Het portfolio van de Dogado Group varieert van klassieke hostingaanbiedingen tot winkelsystemen en IT-oplossingen tot software voor het digitale kantoor. Vooral in de wereld van vandaag is de behoefte aan platforms en tools die digitaal werken ondersteunen groter dan ooit, zo benadrukt CEO Hagemeier. “We staan nog maar aan het begin van hoe bedrijven digitaal samenwerken.”
Met Busymouse als kanaalmerk heeft de Microsoft-partner grootse plannen: “We zijn al bezig om publieke clouddiensten stukje bij beetje in ons aanbod te integreren. Zo lanceren we binnenkort Azure Bridge, waarmee lokale infrastructuurdiensten kunnen worden gekoppeld aan Microsoft-diensten. We willen de wereld van Azure en ook Microsoft als publieke cloud gemakkelijk toegankelijk maken voor systeemhuizen.” Het doel is echter niet om de private cloud af te schaffen en alles naar de public cloud te verplaatsen. Het klassieke private cloud-model heeft daarvoor te veel voordelen. “We zijn duidelijk hybride,” verduidelijkt de COO.
De vraag naar e-commerce-oplossingen neemt met name toe door de winkelsluitingen als gevolg van de Corona-crisis. Deze behoeften van de klanten moeten ernstig worden genomen. “Digitalisering is niet alleen technologie”, legt Hagemeier verder uit. Hij zegt dat het belangrijk is dat de cloud hoster zich onthoudt van massale verwerking in de klantenondersteuning en onderscheid maakt tussen de individuele wensen van de klant: “De kleine kleermaker bij ons om de hoek heeft andere wensen dan een groot systeemhuis.” Op de Vogel IT-Akademie’s HSP Summit 2019 voorspelde Hagemeier al dat general purpose hosters in de toekomst gezelschap zullen krijgen van meer en meer special purpose hosters. Hij noemt VPN-oplossingen als een ander voorbeeld van een mogelijke uitbreiding van het portfolio.
Echte service
Voor duurzame klantenbinding heeft de Dogado Group zes principes voor echte service ontwikkeld. Naast het principe “geen vragen stellen” omvat de filosofie van het bedrijf ook de snelle en constante beschikbaarheid van contactpersonen.
In het kader van een “partnerschap op ooghoogte” wordt ook gewerkt aan een marktplaats voor de uitwisseling tussen partners en klanten. Het doel is de klant door te verwijzen naar precies die partner die de juiste oplossing biedt. Boyens vat samen: “Het is belangrijk te begrijpen dat service niet alleen over functionerende technologie gaat. Klanten willen niet langer alleen een leverancier van oplossingen, maar een partner op ooghoogte.”