Lenovo reorganiseert zijn enterprise en cloud business

De Chinese pc-fabrikant Lenovo wordt in de toekomst opgedeeld in vier business units in plaats van twee. De reden voor de reorganisatie is de geplande aankoop van IBM’s x86-serverdivisie. Met de nieuwe structuur verbetert het IT-concern zijn bedrijfs- en cloudactiviteiten aanzienlijk.

De vorige week aangekondigde overname door Lenovo van IBM’s x86-serverdivisie werpt zijn schaduw vooruit: de Chinese pc-fabrikant herstructureert en reorganiseert zichzelf vanaf 1 april. Terwijl het bedrijf momenteel is onderverdeeld in twee business units, zullen dat er in de toekomst vier zijn.

De nieuwe structuur is duidelijk sterker gericht op productcategorieën. Zo zal de Enterprise-eenheid in de toekomst de activiteiten aansturen met servers en opslagsystemen. Na de IBM-deal zullen servers onvermijdelijk een groter deel van Lenovo’s portefeuille gaan uitmaken. Een andere eenheid zal zich bezighouden met de cloud-activiteiten.

De vorige eenheden hebben de neiging zich te richten op marktsegmenten: De Lenovo Business Group combineert de activiteiten met consumenten-pc’s en mobiele apparaten zoals smartphones en tablets. De Think Business Group houdt zich bezig met pc’s en andere producten voor zakelijke gebruikers.

De vier nieuwe eenheden

    • De PC Business Group omvat in de toekomst de computers van de merken “Lenovo” en “Think”.
    • De Mobile Business Group richt zich op de business met smartphones, tablets en smart-tv’s.
    • De Enterprise-divisie drijft de business met servers en opslagsystemen aan. Nadat de overname is afgerond, wordt de x86-divisie van IBM in deze eenheid geïntegreerd.
    • De eenheid Ecosysteem- en clouddiensten is bezig met de uitbreiding van het cloud-ecosysteem in China en moet ook een winstgevende strategie ontwikkelen voor de uitbreiding.

De reorganisatie brengt voor sommige managers nieuwe verantwoordelijkheden met zich mee. Zo zal Gianfranco Lanci, die aan het hoofd staat van de EMEA-activiteiten, in de toekomst ook verantwoordelijk zijn voor de PC Business Group. Het vorige hoofd van de Think Business Group, Peter Hortensius, verhuist naar de functie van Chief Technology Officer (CTO). □