Alle

FUD is een desinformatie-strategie die wordt gebruikt door marketing- en verkoopprofessionals en staat voor Fear, Uncertainty, and Doubt. Het wordt vaak gebruikt op het gebied van verkoop, marketing, opiniepeilingen en public relations. FUD wordt gebruikt om de perceptie van de consument van het product van een concurrent te beïnvloeden door een beroep te doen op angst. Professionals die de FUD-strategie in campagnes gebruiken, delen negatieve en valse informatie over een concurrent, hun service of hun producten. Ze zullen twijfelachtige informatie over concurrentie verspreiden in de hoop dat consumenten hun product aantrekkelijker zullen vinden. Deze strategie wordt vaak gebruikt in scenario’s waarin het product van een bedrijf inferieur is aan de concurrentie.

Voorbeelden van het gebruik van FUD als professionele strategie

Een recent voorbeeld van FUD die in de zakenwereld speelde, was bij Clorox in 2008. Het team voerde een marketingcampagne uit waarin een nieuw product, Green Works, onder de aandacht werd gebracht. De campagneslogan was: “Eindelijk, groene werken”, wat impliceerde dat de groene producten van andere bedrijven tot nu toe niet effectief waren. Het maakte consumenten bang dat andere producten en bedrijven niet betrouwbaar of effectief waren.

Geschiedenis van FUD

De uitdrukking dateert uit het begin van de 20e eeuw, maar het huidige gebruik van FUD ontstond in de jaren zeventig. Gene Amdahl, een voormalige IBM-medewerker die vertrok om Amdahl Corp op te richten, definieerde FUD als “de angst, onzekerheid en twijfel die IBM-verkopers bij potentiële klanten wekken die wellicht Amdahl-producten overwegen.” FUD werd in de jaren zeventig algemeen gebruikt om desinformatie in de computerhardware-industrie te beschrijven. Sindsdien is de term naar een breder niveau uitgebreid.