Pluto TV, het nieuwe gratis platform lanceert vandaag

Het nieuwe streamingplatform Pluto TV is compleet anders dan alle anderen: je hoeft je niet te registreren, je hoeft niet te betalen om films en tv-series te kijken

Zoals eind september beloofd, is Pluto TV, de nieuwe gratis streaming-tv van ViacomCBS (MTV, Comedy Central, Nickelodeon, Paramount Network), ook in Italië gearriveerd. Pluto TV is de gratis tegenhanger van het betaalde aanbod van Paramount+, dat ook naar Italië komt.

Er zijn acht secties beschikbaar, met daarbinnen verschillende kanalen: Films, Series, Misdaad, Entertainment, Muziek, Sport, Kinderprogramma’s en Documentaires. Het grootste deel van de inhoud is in het Italiaans en in het Engels zonder ondertitels. Er zijn twee manieren om Pluto TV te gebruiken: lineair, d.w.z. live, en on demand, vergelijkbaar met veel andere streamingplatforms. In ieder geval is alle inhoud gratis: er zijn wel degelijk advertenties. Pluto belooft een maximum van vier reclamespots per uur, maar nooit bij het opstarten. Zeer interessant is het privacybeheer, dat een aparte bespreking verdient.

Pluto TV: waar te kijken

Pluto TV is vanochtend gelanceerd, maar de apps waren niet meteen beschikbaar: dat duurde een paar uur. Op dit moment kun je de Pluto TV app downloaden voor Android, iOS, Chromecast (ook Chromecast met Google TV) en Android TV, Amazon Fire Stick.

De app heet nu nog “Pluto TV – Movies & TV Series” en is nog niet stabiel op alle platformen. Helaas is er erg weinig informatie te vinden op de officiële website van Pluto TV, en zelfs de ondersteuningssite is erg summier.

Kortom, het lijkt erop dat de dienst in “bèta” is gelanceerd, maar het is gratis, dus niemand zal zich daar al te druk over maken.

Pluto TV: het bedrijfsmodel

Pluto TV is een heel ander platform dan alle andere: je hoeft je niet eens te registreren om het te gebruiken, je logt gewoon in op de website of downloadt een van de apps om de inhoud te bekijken.

De app verzamelt echter wel wat gegevens over de kijkcijfers van de gebruiker en gebruikt die om de commercials te beheren. Het bedrijfsmodel is dus een mix van verleden en toekomst: de oude reclame midden in films, maar dan gepersonaliseerd zoals op internet.

In ieder geval is er een optie om het bedrijf te vragen de verzamelde kijkgegevens niet te verkopen. Kortom, het is een zeer interessant experiment, we zullen zien hoezeer het zal worden gewaardeerd in Italië, waar kijkers zeer gericht zijn op digitale terrestrische om gratis inhoud te zien.